یکی از صنایع مهم و استراتژیک در دنیا، صنعت آلومینیوم است.
بسیاری از کشورها، به دنبال سرمایهگذاری در صنعت آلومینیوم هستند؛ چراکه این فلز باارزش میتواند بر صنایع و فعالیتهای مهم اقتصادی کشورها مانند صنایع خودروسازی، ساختمان سازی، لوازم خانگی، هوافضا، حمل و نقل و ساخت تسلیحات نظامی تاثیر بسیاری بگذارد.
ایران هم از این قاعده مستثنی نیست و قدمت این صنعت در ایران به 50 سال نیز میرسد.
عناوین مطلب:
علاوه براین؛ بسیاری از شرکتهای تولیدکننده آلومینیوم، در بازار بورس فعالیت دارند و قیمتگذاری محصولات آلومینیومی تولید شده در ایران نیز تحت تاثیر قیمت جهانی آلومینیوم است.
چه عواملی در قیمت جهانی آلومینیوم تاثیرگذار هستند؟
هر موقع که صحبت از قیمت محصولات یا کالاهای موجود در بازارهای مالی جهانی به میان بیاید، ابتدا باید مکانیزم عرضه و تقاضا را بررسی کرد.
براین اساس؛ قیمت جهانی آلومینیوم، از میزان عرضه و تقاضای موجود در بازاهای بینالمللی تاثیر گرفته و ایجاد تغییرات در میزان تولید و مصرف آلومینیوم در جهان، قیمت آن را با نوسان همراه میکند.
به این ترتیب؛ عملکرد کشورها و شرکتهای بزرگ تولیدکننده آلومینیوم، میتواند در تعیین قیمت این فلز تاثیرگذار باشد.
در ادامه به برخی از عوامل مهم و تاثیرگذار در قیمت جهانی آلومینیوم اشاره میکنیم:
1. وجود تنشهای سیاسی و اقتصادی
بزرگترین تولیدکننده آلومینیوم در جهان، کشور چین است و اگر این کشور با مشکلات سیاسی، نظامی، اقتصادی و … مواجه شود و میزان تولید آلومینیوم در این کشور نیز با نوسان همراه باشد؛ قیمت این فلز در کل دنیا با نوسان همراه خواهد بود.
برای درک بهتر این موضوع؛ اگر به تعطیلات سال نو در کشور چین نگاهی بیندازیم، هرساله در چنین روزهایی قیمت جهانی آلومینیوم نیز با نوسان زیادی روبهرو است.
علاوه بر کشور چین؛ تنشهای سیاسی، اقتصادی و نظامی در کشورهایی که سهم چشمگیری در تولید آلومینیوم دارند نیز در ایجاد نوسانات قیمت جهانی آلومینیوم تاثیرگذار است.
به عنوان مثالی دیگر؛ میتوانیم به رویدادی که اخیرا رخ داده است، یعنی حمله نظامی روسیه به اوکراین اشاره کنیم. توجه داشته باشید که روسیه به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ آلومینیوم در جهان شناخته میشود و تنشهایی که در خصوص مداخله نظامی روسیه در اوکراین ایجاد شده، قیمت جهانی آلومینیوم را بهشدت افزایش داده است.
2. تغییر در میزان مصرف آلومینیوم در کشورهای تولیدکننده
علاوه بر مواردی که ذکر کردیم؛ اگر در سمت تقاضا نیز شرایط را بسنجیم، باز هم ممکن است با نوسانات قیمت جهانی آلومینیوم روبهرو شویم.
3. تنشهای موجود در خاورمیانه
علاوه بر کشورهای مهمی که ذکر کردیم، منطقه خاورمیانه نیز بخش قابل توجهی از تولیدات آلومینیوم را در اختیار دارد.
حدود 10 درصد از تولید آلومینیوم در جهان در اختیار کشورهایی همچون بحرین، امارات و … است. به این ترتیب؛ اگر اتفاقی در این کشورها رخ دهد، قیمت جهانی آلومینیوم با نوسان مواجه خواهد شد.
4. اعلام نرخ بهره در آمریکا
همانطور که میدانید؛ نرخ بهره در آمریکا، قیمت کامودیتیها را تحت تاثیر قرار میدهد.
در کل؛ آلومینیوم نیز به عنوان یک کامودیتی مهم در جهان به شمار میرود و تغییرات نرخ بهره در آمریکا، قیمت جهانی آن را با نوسان همراه میکند.
5. وجود آلودگی و مشکلات زیست محیطی
اکثرا، صنایع تولید فلزات مانند فولاد، آلومینیوم، مس و… با مشکلات زیست محیطی مواجه هستند.
قوانینی که برای حل این مشکلات در کشورهای مختلف در نظر گرفته شده است، میزان تولید آلومینیوم را تحت تاثیر قرار داده و اگر میزان تولید این فلز در جهان کاهش یابد، قیمت جهانی آن افزایش خواهد داشت.
البته باید بگوییم که تولیدات آلومینیوم نسبت به تولیدات فلزهایی مانند فولاد، از آلودگی و خطرات زیست محیطی کمتری برخوردار است؛ اما به هر ترتیب، این قوانین برای تولیدات آلومینیوم نیز صدق میکند.
6. استفاده از آلومینیوم برای انتقال انرژی
تعداد زیادی از تحلیلگران معتقدند که به دلیل وجود آلودگیهای کمتر آلومینیوم نسبت به سایر فلزها، ممکن است که در سالهای آینده از این فلز، برای مصارف انتقال انرژی استفاده شود.
بنابراین؛ احتمال دارد که به دلیل افزایش تقاضا جهت خرید این فلز در سالهای آینده، قیمت جهانی آلومینیوم، چشمانداز مثبتی داشته باشد.
7. تولید و صادرات بوکسیت
اصلیترین ماده برای تولید آلومینیوم، بوکسیت است که وجود نوسانات قیمتی، افت یا افزایش میزان عرضه و تقاضا در این ماده ارزشمند، به شکل مستقیم در قیمت جهانی آلومینیوم تاثیرگذار است.
به عنوان مثال؛ بزرگترین صادرکننده بوکسیت در جهان، کشور گینه است که اتفاقات مختلف در این کشور، قیمت جهانی آلومینیوم را تحت تاثیر قرار میدهد.
تاثیر قیمت جهانی آلومینیوم بر شرکتهای فعال در بورس
در حال حاضر، تنها 4 شرکت تولیدکننده آلومینیوم در بازار بورس ایران فعال هستند که عبارتند از:
- نورد آلومینیوم (فنوال)
- آلومینیوم ایران (فایرا)
- آلومراد (فمراد)
- آلومتک (فالوم)
این 4 شرکت فعال در بازار سرمایه، محصولات تولید شده خود را به کشورهای دیگر نیز صادر میکنند که قیمتگذاری کالاهای صادر شده براساس قیمت جهانی آلومینیوم و بر مبنای قیمت بورس فلزات لندن (LME) یا قیمت فلزات در منطقه CIS تعیین میشود.
بیشتر بخوانید: خرید سهام صادرات محور؛ همگام شدن با رشد دلار!
به این ترتیب؛ نرخ فروش محصولات صادراتی این شرکتها، براساس قیمت جهانی آلومینیوم است که در صورتهای مالی آنها ذکر خواهد شد.
از طرفی؛ فروش محصولات این شرکتها در بازار داخلی نیز با قیمت جهانی آلومینیوم کاملا هماهنگ است؛ زیرا بخش قابل توجهی از فروش داخلی این 4 شرکت، در بورس کالا انجام میشود و قیمت پایهای که برای آن در نظر میگیرند، در بورس کالا مطابق با بورس فلزات لندن (LME) و یا قیمت فلزات در منطقه CIS است.
به همین خاطر است که سودآوری و نرخهای فروش صادراتی و داخلی شرکتهای تولیدکننده آلومینیوم فعال در بازار بورس، تحت تاثیر قیمت جهانی آلومینیوم است؛ به طوریکه نوسانات قیمت در بازارهای جهانی میتواند عملکرد این 4 شرکت را تغییر دهد.
در ادامه این مقاله، قصد داریم تا محصولات داخلی و صادراتی شرکتهای تولیدکننده آلومینیوم که در بازار بورس فعال هستند را معرفی کنیم:
شرکت نورد آلومینیوم
سهام این شرکت با نماد “فنوال” در بازار اول بورس اوراق بهادار تهران قابل مشاهده است که محصولات آن در بازار داخلی و صادراتی عبارتند از:
فروش صادراتی
- ورق آلومینیومی
- کویل آلومینیومی
فروش داخلی
- ورق کامپوزیت
- ورق آلومینیومی
- کویل آلومینیومی
- تسمه آلومینیومی
- محصولات کلد(کويل، ورق، تسمه)
شرکت آلومینیوم ایران
سهام شرکت آلومینیوم ایران با نماد “فایرا” در بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران معامله میشود که محصولات آن در بازار داخلی و صادراتی عبارتند از:
فروش صادراتی
- شمش بیلت صادراتی
- شمش خالص صادراتی
فروش داخلی
- شمش بیلت
- شمش آلیاژ
- شمش خالص
شرکت آلومراد
سهام شرکت آلومراد با نماد ” فمراد ” در بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران معامله میشود که محصولات آن در بازار داخلی و صادراتی عبارتند از:
فروش صادراتی
- راد
- بیلت
فروش داخلی
- راد
- بیلت
شرکت آلومتک
سهام این شرکت با نماد ” فالوم ” در بازار پایه زرد فرابورس معامله میشود و حوزه فعالیت آن تولید کابل، میلگرد، سیم و پروفیلهای آلومینیومی است. محصولات شرکت آلومتک در بازار داخلی و صادراتی عبارتند از:
فروش صادراتی
- سیم آلومینیومی
- انواع کابل صادراتی
- شیلد وایر گالوانیزه
- OPGW
فروش داخلی
- کابل
- باسبار
- شیلد وایر
- پروفیل
- کابل کارمزدی
- OPGW
بیشتر بخوانید: بازار اول (تابلوی اصلی و فرعی بورس) و بازار دوم چیست؟
سخن پایانی
یکی از مهمترین و پراستفادهترین فلزات در جهان، آلومینیوم است. کشورهای زیادی در سطح جهان به تولید این فلز ارزشمند مشغولند. کشور ما نیز قدمت 50 ساله در تولید آلومینیوم دارد.
از طرفی؛ 4 شرکت تولیدکننده آلومینیوم در ایران هستند که در بازار بورس نیز فعالیت دارند. این شرکتها علاوه بر فروش محصولات خود در بازارهای داخلی، محصولات خود را به کشورهای دیگر نیز صادر میکنند.
در این مقاله از مجله بورسینس، تولیدات آلومینیوم، تاثیر عوامل مختلف بر قیمت جهانی آلومینیوم و محصولات تولید شده آن را مورد بررسی قرار دادیم. امیدواریم که این مقاله مورد توجه شما قرار گیرد.
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
|
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: