در هر سیستم یا پلتفرمی، مجموعهای از قوانین وجود دارند که با رعایت آنها، اجازه ورود یا کار در آن سیستم را پیدا کرده و میتوانید ارتباط برقرار کنید.
اگر این قوانین رعایت نشوند، کل سیستم به مرور دچار تزلزل شده و کارآیی آن به شدت پایین میآید.
در این مقاله قصد داریم تا درباره مجموعهای از قوانین در دنیای پایگاه داده، بلاکچین و ارزهای دیجیتال صحبت کنیم.
عناوین مطلب:
پروتکل چیست؟
پروتکلها مجموعهای از قوانین هستند که به کمک آنها، دادهها و اطلاعات به منظور برقراری ارتباط بین سیستمهای کامپیوتری جابهجا میشوند.
اگر بخواهیم پروتکل را در دنیای کریپتو تعریف کنیم، مجموعه قوانینی است که ساختار بلاکچین را شکل میدهند.
بلاکچین، پایگاه داده توزیع شدهای است که امکان تبادل ارز دیجیتال را در بستر اینترنت فراهم میکند.
بیتکوین، در قالب یک وایت پیپر که شخص یا گروهی ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو آن را نوشته بودند، در جهان شناخته شد.
این مقاله در سال 2008 به یک صندوق پیام رمزنگاری شده ارسال شد. در توضیحات آن مقاله، مجموعهای از قوانین محاسباتی که یک نوع جدیدی از پایگاه داده با عنوان بلاکچین را معرفی میکرد، تشریح شده بود.
بلاکچین در واقع مانند یک دفتر کل است که خودش هر تراکنشی از بیتکوین را ردیابی و تایید میکند.
استخراجکنندگان (Miners) بیتکوین، برای نگهداری این بلوکها، کار سخت و پرهزینهای انجام میدهند و در آخر پاداش خود را به صورت بیتکوین دریافت میکنند.
بیشتر بخوانید: آیا هنوز هم استخراج بیتکوین سود دارد؟
این مجموعه قوانین پروتکل بیتکوین را تشکیل میدهند؛ به معنای واقعی کلمه این قوانین خود بیتکوین هستند.
البته لازم به ذکر است که پروتکلها فقط مختص ارزهای دیجیتال نیستند. پروتکلها برای نحوه عملکرد اینترنت، انتقال داده از جایی به جای دیگر بسیار مهم و اساسی هستند.
به عنوان مثال وقتی در ابتدای URL از عبارت HTTP استفاده میکنید، در واقع از یک پروتکل بهره بردهاید.
پروتکل بیتکوین این موضوع را اثبات کرد که ارزهای دیجیتال از طریق اینترنت و در بستری امن و مطمئن، قابل انتقال هستند.
چرا پروتکلها از اهمیت زیادی برخوردارند؟
پروتکلها این امکان را به ارزهای دیجیتال میدهند تا ازطریق بلاکچین کاملا غیرمتمرکز شوند؛ به این معنی که ارزهای دیجیتال در شبکهای از کامپیوترها بدون هیچ مرجع متمرکزی انتقال مییابند.
یکی از مزایای کلیدی بیتکوین این است که میتوانید آن را با خیال راحت خرج کنید، بدون اینکه نگران باشید محصول یا خدمات مورد نظر شما قبلاً خریداری شده است (فرض کنید یک بلیت کنسرت خریدهاید که شماره آن قبلا توسط شخص دیگری خریداری شده است، آن لحظه چه احساسی دارید؟!).
از زمانی که پروتکل بیتکوین به وجود آمد، قوانین دچار تغییر و تحول شده و تکامل یافتند، به گونهای که بعداز بیتکوین، ارزهای دیجیتالِ بسیاری با پروتکلهایی مختص به خودشان به وجود آمدند. بدون شک دهههای بعد، فرصتهای جدیدی را در عرصه کریپتوکارنسی و سیستمهای مالی غیرمتمرکز ایجاد میکند.
به عنوان مثال، پروتکل اتریوم براساس قراردادهای هوشمند (Smart Contract) طراحی شده است که در آن تمام تراکنشها و توافقنامهها به صورت خودکار و با رعایت قوانین خاص اجرا میشوند.
پروتکلهای بلاکچین اتریوم به گونهای طراحی شدهاند که یک سیستم مالی غیرمتمرکز قادر است تمامی کارها اعم از وامدهی، پسانداز و بیمه را به صورت خودکار انجام دهد.
بیشتر بخوانید:وامگیری ارز دیجیتال چگونه انجام میشود؟
اتریوم تنها پروتکل “قرارداد هوشمند” در دنیای کریپتو نیست، بلکه پروتکل بلاکچینهای جدیدتری مانند پولکادات نیز برای رقابت با اتریوم، پا به این عرصه گذاشتهاند.
سخن پایانی
برقراری ارتباط بین کامپیوترها، نیازمند وجود قوانین و ضوابط خاصی است که به کمک آن ارتباطات سادهتر شود.
این قوانین و دستورالعملها، پروتکلهایی هستند که در زمینههای مختلف از جمله پایگاه دادهها، شبکههای کامپیوتری، بلاکچین و ارزهای دیجیتال اجرا میشوند.
در این مقاله به بررسی مفهوم پروتکل در حوزه ارزهای دیجیتال و اهمیت آن در دنیای کریپتو پرداختیم. امیدواریم برای شما مفید بوده باشد.
قصد خرید یا فروش ارز دیجیتال در ایران را دارید؟ در این سایت میتوانید با اطمینان و با چند کلیک خرید کنید:
نام | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
نوبیتکس |
| ||
صرافی خارجی MEXC |
|