تحلیل تکنیکال و بنیادی، چراغ راه معاملهگران در بازارهای مالی هستند.
برخی معتقدند راهی که تحلیل تکنیکال نشان میدهد تنها راه درست پیشبینی آینده قیمتها و اتفاقات بازارهاست و برخی معتقدند نشانههای تحلیل تکنیکال تنها مانند تابلوهای خطری هستند که راه اشتباه را مشخص کردهاند. اما کدامیک از این رویکردها صحیح است؟
چرا تحلیل تکنیکال محبوب است؟
جذابیت تحلیل تکنیکال در این است که کاربران میتوانند با کمک آن، نمودارهای مربوط به فرآیند قیمتها و بازارهای مالی را با توجه به اعداد و ارقام بازار تفسیر کنند.
عناوین مطلب:
تحلیل تکنیکال همچنین به شما این امکان را میدهد که با توجه به تغییرات قیمت عمل کرده و با شناخت روندهایی که درگذشته اتفاق افتادهاند، از سطوح قیمت استفاده کرده و نوسانات بازار را زودتر از موعد کشف کنید.
بیشتر بخوانید: تحلیل تکنیکال چیست و چه مزایایی نسبت به تحلیل بنیادی دارد؟
مزیت اصلی مطالعه نمودارها این است که میتوانند در تعیین بهتر زمان بازکردن یا بستن یک معامله شما را یاری دهند.
هنگام تجزیه و تحلیل نمودارها در تحلیل تکنیکال به روانشناسی بازار اهمیت بیشتری نسبت به ارزشگذاری مالی سهام یک شرکت یا ارز میدهید. در واقع این یکی از مزایای تحلیل تکنیکال برای افراد مبتدی در حوزه بازارهای مالی است.
همچنین برای خواندن درست نمودار، نیازی به داشتن دانش خاصی از اقتصاد، امور مالی یا حسابداری وجود ندارد. چرا که تحلیل تکنیکال، تقریباً این موارد را نادیده میگیرد و توجه شما را بر نوسانات قیمت سهام و همچنین حجم معاملات متمرکز میکند. فاکتورهایی که بهطورکلی میتوانند تحتتأثیر هیجانات افراد شرکتکننده در بازارها نیز قرار بگیرند.
با این حال محدودیتها و معایب تحلیل تکنیکال باعث میشوند تا این تکنیکها همیشه به طور 100% مؤثر نباشند. تحلیل تکنیکال در واقع برای پیشبینی روند نمودار قیمتها از طریق مطالعه دادههای گذشته بازار استفاده میشود.
استفاده از تحلیل تکنیکال مبتنی بر یک فرض است: “تاریخ تکرار میشود.” یک تحلیلگر فنی احتمالاً دوست دارد این را باور کند، اما ممکن است تاریخ همیشه روندهای گذشته خود را تکرار نکند!
بیشتر بخوانید: شرح الگوهای قیمتی در تحلیل تکنیکال و شناسایی آنها
محدودیتها و معایب تحلیل تکنیکال
در ادامه به بررسی مهمترین معایب تحلیل تکنیکال میپردازیم:
1. بازار کنترل شده
بسیاری از بازارها، سهام و ارزها توسط اشخاص و گروهای باقدرت و نفوذ زیاد کنترل میشوند.
تحلیل تکنیکال منعکسکننده روانشناسی نهفته در رفتار سرمایهگذاران است، اما قیمتها با حرکات از پیش برنامه ریزی شده میتوانند مسیر بازار را عوض کرده و روند قیمتها را متفاوت با نتایج به دست آمده از تحلیل تکنیکال حرکت دهند.
2. لحظات غیر قابل پیشبینی
در مواقعی (که در بازارهای مالی نادر هم نیستند) احساسات تشدید شده افراد مشغول در بازار میتواند فضای غیر قابل پیشبینی را در بازار ایجاد کند.
ترس شدید یا خوشبینیهای بسیار سرمایهگذاران، از این لحظات است که نباید انتظار داشت استفاده از تحلیل تکنیکال منجر به سوددهی شود.
حرکات افزایشی شدید در قیمت سهام اغلب بازتابی از هیجانات در بازار است. همچنین ممکن است الگویی در بازار ظاهر شود که تا به حال در الگوریتمهای گذشته استفاده نشده و اندیکاتورهای مربوط به تحلیل تکنیکال برداشت اشتباهی از آن به ما ارائه کنند.
بیشتر بخوانید: چرا بازار ارزهای دیجیتال، نوسانات زیادی دارد؟
3. نتخاب اندیکاتور درست
شما باید بدانید که در چه زمانی و برای چه هدفی باید کدام اندیکاتورهای تکنیکال را به کار بگیرید.
صدها یا حتی هزاران شاخص مختلف برای بررسی بازار وجود دارند. بنابراین انتخاب مناسب و به جا بسیار مهم است.
به عنوان مثال، اندیکاتور MACD زمانی که بازار در محدوده بسیار کوچکی حرکت میکند و روند صعودی یا نزولی شدیدی ندارد، کار نمیکند.
بیشتر بخوانید: خطاهای واگرایی در اندیکاتور مکدی (سیگنالهای اشتباه MACD)
در واقع شاخصهای فنی و اندیکاتورهای مختلف مانند MACD، RSI و غیره، تنها از فرمولهای ریاضی برای نمایش دادههایی استفاده میکنند که میتوان آنها را بهعنوان سیگنال تفسیر کرد.
به همین دلیل حتی اگر تمام اندیکاتورها نشان از شروع روند صعودی داشته باشند، ممکن است قیمت سهم مورد نظر همچنان به افت خود ادامه دهد!
بیشتر بخوانید: روش تشخیص معکوس شدن روند قیمت (با الگوی کف دوقلو)
از دیگر مواردی که میتوان در لیست معایب تحلیل تکنیکال به آن اشاره کرد، تاخیر در شناسایی روندهاست.
اغلب اوقات، معاملهگران و تحلیلگران تکنیکال را میبینیم که با استفاده از ابزارهایی حرکت قیمت را نشان میدهند، در حالی که قادر به پیشبینی آن روند قبل از شروع حرکت و نوسان بازار نبودند. در نتیجه، بسیاری از معاملهگران، نقطههای سودمند این روندها را از دست میدهند.
در نهایت، باید حتماً کرد که تجزیه و تحلیل تکنیکال مزایایی نیز دارد، اما بهاندازه کافی قابل اعتماد نیست تا تنها روشی باشد که برای کسب بیشترین سود از بازارهای مالی استفاده میشود.
ابزارهای بسیاری برای بهرهبرداری بیشتر از بازارهای مالی وجود دارند که باید از تمام آنها به جا و به اندازه استفاده کرد. تحلیل تکنیکال نیز از جمله همین ابزارهاست که باید آن را به کار گرفت، اما نه آنقدر که از یک راهنما به تنها تعیین کننده مسیر تبدیل شده و قدرت تصمیمگیری را از سرمایهگذاران بگیرد.
مطالعات و تسلط به روند بازار باید در طول زمان بهدستآمده و نمیتوان تنها با چند نمودار و روند از پیش شناخته شده تمام چالشهای پیش رو را گذراند.
همانطور که گفته شد، هیچ الگوریتمی وجود ندارد که به شما اطمینان دهد میتوان از الگوها و روندهای گذشته برای پیشبینی حرکتهای آتی قیمت سهام و روند بازار استفاده کرد. به همین دلیل است که تحلیل تکنیکال خطاپذیر است و باید حین بهکارگیری هرکدام از ابزارهای آن، در کنار مزایا از معایب و محدودیتهای آن نیز آگاه بود.
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
|
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: