ورقه بهادار (security) هر نوع ورقه یا مستندی است که متضمن حقوق مالی قابل نقل و انتقال برای مالک عین و یا منفعت آن باشد.
در ویکیپدیا، اوراق بهادار اینگونه تعریف است:
اوراق بهادار (به انگلیسی: Securities) یک ابزار مالی قابل داد و ستد و مثلی (عوض دار) ای است که دارای ارزش مالی میباشد.
شرکت یا بنگاهی که اوراق بهادار منتشر میکند، «منتشرکننده» نامیده میشود. ساختار قوانین کشورها واجد شرایط بودن اوراق بهادار را تعیین میکنند. اوراق بهادار، میتوانند به صورت گواهی صادر شوند، یا بهطور عام تر بدون گواهی باشند و تنها در مدخلی الکترونیکی ثبت شده باشند. گواهیها میتوانند در وجه حامل باشند، به این معنا که حامل آن صاحب حقوق ورقه بهادار است، یا با نام باشند، که در این صورت تنها شخصی که اوراق به نام اوست صاحب حقوق است.
انواع اوراق بهادار
اوراق بهادار خود به دستههای مختلفی تقسیم میشود:
عناوین مطلب:
1 – سهام عادی
سهام عادى یک نوع دارائى مالى است که نشاندهنده مالکیت در یک شرکت است. از ویژگىهاى سهام عادى مىتوان حق مالکیت، مسئولیت محدود سهامداران، حق رأى و کنترل شرکت و حق تقدم در خرید سهام جدید را نام برد.
2 – سهام ممتاز
سهام ممتاز نوعی اوراق بهادار است كه دارندة آن نسبت به درآمدها و داراییهای شركت، حق یا ادعای محدود و معینی دارد. این نوع از سهام را به دو دلیل ممتاز مینامند:
سود این سهام قبل از سهام عادی پرداخت میشود.
در زمان انحلال شركت یا فروش داراییها، بعد از تسویة بدهیهای شركت، ابتدا صاحبان سهام ممتاز حقوق خود را دریافت میكنند و سپس باقیماندة داراییها به صاحبان سهام عادی میرسد.
سهام ممتاز را اوراق بهادار تركیبی نیز مینامند چون ویژگیهای سهام عادی و اوراق قرضه را با هم دارا هستند. سهام ممتاز از نظر نداشتن سررسید و همچنین هزینة مالیاتی، شبیه سهام عادیاند؛ اما با توجه به دریافت سود ثابت همانند اوراق قرضه، در گروه اوراق بهادار با درآمد ثابت قرار میگیرند. ویژگیهای سهام ممتاز به شرح زیر است:
- سهام ممتاز برای صاحبان آن دربردارندة نوعی حق مالكیت در شركت است.
- سهام ممتاز بدون سررسید است.
- شركت انتشاردهنده الزامی ندارد داراییهای خود را وثیقه یا رهن این اوراق قرار دهد، زیرا سهامداران ممتاز دارای حق مالكانه هستند.
- به دارندگان این سهام سود پرداخت میشود. پرداخت سود مستلزم این است كه شركت سود داشته باشد.
- دارندگان سهام ممتاز از نظر دریافت سود سهام بر دارندگان سهام عادی حقتقدم دارند.
- معمولاً سهام ممتاز بدون حق رأی هستند. یعنی دارندگان این سهام به هنگام انتخاب هیأت مدیره و یا سایر امور مربوط به ادارة شركت حق رأی ندارند و نمیتوانند در تصمیمگیریهای شركت دخالت كنند.
توجه کنید که در بازار سرمایه ایران در حال حاضر سهام ممتاز وجود ندارد و سهام همه شرکتها عادی است.
3 – حق تقدم سهام
صاحبان سهام عادی علاوه بر دریافت سود سهام و حق رأی دادن، حق دیگری هم دارند که آن را حقتقدم خرید سهام مینامند.
معمولاً در اساسنامهی شرکتها بر اساس حقوق مدنی یا فقه اسلامی قید میشود که در صورت انتشار سهام جدید برای فروش، سهامداران فعلی در خرید آن اولویت دارند.
این حق، همهی دارندگان سهام شرکت را که دارای حق رأی بوده و یا ادعایی بر اندوختههای شرکت داشته باشند، مجاز مینماید تا نسبت به مالکیت در سهام و پذیرهنویسی آن اقدام نمایند. سهام منتشره قبل از عرضه برای عموم مردم، به سهامداران شرکت عرضه میشود.
از آنجا که سهامداران شرکت نیز خواهان حفظ حقوق و موقعیت خود در شرکت هستند، انتظار دارند در هنگام افزایش سرمایه و انتشار سهام جدید از سوی شرکت، نسبت به سایر خریداران اولویت داشته باشند.
آنها در استفاده یا صرفنظر کردن از این حق، مختار هستند.
اما از آنجا که معمولاً قیمت پیشنهادی فروش سهام شرکت، کمتر از قیمت بازار سهام است (قیمت پذیرهنویسی معمولاً حدود 20- 15 درصد زیر قیمت بازار در زمان اعلان حق تقدم تعیین میشود)، سهامداران از این حقتقدم استفاده میکنند. حقتقدمهای ناشی از افزایش سرمایه شرکتها همانند سهام، در بورس قابل معامله است.
در صورتی که سهامدار تمایلی به دریافت سهم جدید نداشته باشد، میتواند با مراجعه به کارگزار، گواهینامه حقتقدم خرید سهم خود را بر پایه قیمت روز بازار، به فروش برساند. حق تقدمها عمر کوتاهی دارند.
چنانچه سهامداران در مهلت اعلام شده، اقدام به پذیره نویسی نکنند یا از فروش گواهی حقتقدم صرفنظر کنند، شرکت پس از اتمام دوره پذیرهنویسی، گواهیهای مذبور را در بورس اوراق بهادار در معرض فروش قرار میدهد و مبلغ حاصل از فروش را پس از کسر ارزش اسمی و هزینههای مربوط، به حساب سهامدار واریز میکند. طبق عرف یا مقررات، سهامداران بهطور مساوی مستحق دریافت سهام میباشند.
بیشتر بخوانید: حق تقدم چیست؟
4 – سهم جایزه
زمانی که شرکت از ذخایر آزاد فراوانی برخوردار است، ممکن است بخشی از ذخایر خود را از راه انتشار سهام جایزه، در وجه سهامداران کنونی خود و به نسبت سهامی که در اختیار دارند، به سرمایه تبدیل کند.
مدیران شرکت میتوانند با انتقال بخشی از حساب ذخایر شرکت به حساب سرمایه سهمی و ثبت دفتری عملیات، این کار را انجام دهند.
پس از انتشار سهام جایزه به طور معمول، قیمت سهام شرکت بسته به تعداد سهام جایزه منتشر شده در بازار سقوط میکند، اما از آنجا که رقم سود هر سهم تغییری نمیکند، سهامدار شرکت که اکنون تعداد سهام او افزایش یافته است، پس از چندی با ترمیم قیمت سهام به سود دلخواهی دست پیدا میکند.
بیشتر بخوانید: انواع سهام در بازار را بشناسید
5 – اوراق مشارکت
اوراق بهادار با نام یا بینامی است كه به موجب قانون نحوه انتشار اوراق مشاركت با مجوز قانون خاص یا مجوز بانك مركزی، برای تأمین بخشی از منابع مالی مورد نیاز جهت ایجاد، تكمیل و توسعه طرحهای سودآور تولیدی، ساختمانی و خدماتی واگذار میشود.
اوراق مشارکت جهت منابع مالی لازم برای تهیه مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی توسط دولت، شركتهای دولتی، شهرداریها و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی و مؤسسات عامالمنفعه و شركتهای وابسته به دستگاههای مذكور، شركتهای سهامی عام و خاص و شركتهای تعاونی منتشر میشود و به سرمایهگذارانی كه قصد مشاركت در اجرای طرحهای یاد شده را دارند از طریق عرضه عمومی واگذار میگردد.
بیشتر بخوانید: روش خرید اوراق مشارکت در ایران
6 – قرارداد اختیار معامله
اوراق مشتقه نوعی اوراق بهادار است که ارزش آن بر اساس دارایی اصلی دیگری تعیین می شود. اوراق مشتقه در بازارهای مالی دارای انواع گوناگونی است. یکی از انواع اوراق مشتقه، قراردادهای اختیار معامله هستند.
به طور کلی قراردادهای اختیار معامله به دو دسته اختیار خرید و اختیار فروش تقسیم می شوند.
قرارداد اختیار خرید، قراردادی است که طی آن خریدار اختیار دارد مقدار مشخصی دارایی مالی یا اوراق بهادار را در تاریخ و با مبلغی که در زمان عقد قرارداد مشخص شده خریداری کند و در مقابل فروشنده متعهد می شود دارایی یا اوراق مود نظر را در صورت مطالبه خریدار به فروش برساند.
قرارداد اختیار فروش، قراردادی است که طی آن فروشنده اختیار دارد مقدار مشخصی دارایی مالی یا اوراق بهادار را در تاریخ و با مبلغی که در زمان عقد قرارداد مشخص شده به فروش برساند و در مقابل خریدار متعهد می شود دارایی یا اوراق مود نظر را در صورت مطالبه فروشنده به خریداری کند.
7 – قرارداد آتی
از انواع ابزارهای مشتقه به حساب می آیند. در قرارداد آتی دو طرف معامله متعهد می شوند دارایی مالی را با قیمتی معلوم و در زمانی مشخص که در زمان عقد قرارداد معین شده است، را معامله کنند. قراردادهای آتی اغلب به تحویل فیزیکی کالا یا دارایی مالی منجر نمی شوند و پیش از موعد مقرر توسط طرفین قرارداد تسویه می شوند.
بیشتر بخوانید: بازار آتی سکه چگونه کار میکند؟
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
|
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: