شرکتها ممکن است دلایل مختلفی برای افزایش سرمایه داشته باشند.
افزایش سرمایه اغلب به دلیل نیاز به منابع مالی شکل میگیرد؛ البته با انجام این کار تغییراتی در سازوکار مالی شرکت نیز روی میدهد و ممکن است قیمت سهام شرکت برای سرمایهگذاران برحسب شرایط موجود تغییر کند.
در این شرایط افزایش سرمایه ممکن است به صورتهای مختلفی توسط شرکت بورسی مد نظر صورت گیرد، در نتیجه نحوه محاسبه قیمت سهم پس از افزایش سرمایه نیز متفاوت خواهد بود.
عناوین مطلب:
نحوه محاسبه قیمت سهام پس از افزایش سرمایه
همانطور که در قسمت بالا اشاره کردیم، افزایش سرمایه به روشهای مختلفی صورت میگیرد.
این روشها بسته به دلایل شرکت متفاوت خواهد بود و ممکن است شرکت افزایش سرمایه را از طریق روشهای آورده نقدی و مطالبات حل شده، حق تقدم، تجدید ارزیابی داراییها یا از محل سود انباشت شده، انجام دهد.
بیشتر بخوانید: روشهای تامین مالی شرکتها در بازار بورس
تصمیمگیری برای افزایش سرمایه نیازمند طی مراحل قانونی و از پیش تعیین شده برای شرکت است.
شرکت برای انجام این کار باید اول تمام اسناد و مدارک لازم برای اثبات نیاز خود به افزایش سرمایه را آماده کرده و به سازمان بورس تحویل دهد.
در ادامه فرمول محاسبه قیمت هر سهم بعد از افزایش سرمایه در هر روش را بررسی خواهیم کرد:
محاسبه افزایش سرمایه از محل سود انباشته
تصور کنید قیمت هر سهم یک شرکت 7000 ریال است و این شرکت از محل سود انباشته، 20 درصد افزایش سرمایه میدهد. فرمول قیمت سهام بعد از افزایش سرمایه به صورت زیر محاسبه میشود:
به این ترتیب، قیمت هر سهم جدید پس از افزایش سرمایه به صورت زیر خواهد بود:
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران
در مواردی شرکتها برای تزریق سرمایه از سهامداران خود کمک میگیرند، بدین صورت که سهامداران به ازای هر تعداد سهمی که دارند مقدار ثابتی سرمایه به حساب شرکت واریز میکنند و در ازای آن امتیازی تحت عنوان «حق تقدم» دریافت میکنند.
به عنوان نمونه تصور کنید، قیمت هر سهم یک شرکت فرضی در بورس 8000 ریال است و این شرکت از محل مطالبات و آورده نقدی 300 درصد افزایش سرمایه داده است و به ازای هر سهم جدید 1000 ریال که معادل ارزش اسمی آن است را از سهامداران مطالبه میکند.
در نتیجه، قیمت هر سهم جدید و همچنین قیمت حق تقدم سهم این شرکت به صورت زیر محاسبه میشود:
سپس قیمت سهام شرکت مد نظر پس از افزایش سرمایه از محل آورده نقدی را به صورت زیر محاسبه میکنیم. پس از محاسبه فرمول بالا، عدد 5000 به دست میآید که با قرار دادن آن در فرمول ارزش هر حق تقدم نیز به دست خواهد آمد:
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها
در این حالت همانطور که از اسمش پیداست، شرکتها ارزش داراییهای خود را پس از مدتی مورد ارزیابی مجدد قرار میدهند تا از بروز اختلاف میان ترازنامه و حسابداری اموال پیشگیری شود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع صورتهای مالی و اهمیت آن در حسابرسی شرکتها
از آنجایی که هر شرکت داراییهایی در قالب املاک، زمین، ماشین آلات و سایر انواع داراییهای غیر نقدی دارد و ارزش این داراییها با گذشت زمان دچار تغییر میشود، در صورتی که این داراییها دچار رشد شده باشند شرکتها درخواست افزایش سرمایه میدهند.
در این حالت پس از بسته شدن سهام سرکت در بازار بورس، پروسه ارزیابی مجدد شروع شده و پس از تکمیل شدن آن، به هر کدام از سهامداران تعداد سهم مشخصی جایزه داده میشود.
بدیهی است که ارزش هر سهم به نسبت افزایش تعداد سهامی که اتفاق افتاده کاهش مییابد یعنی تعداد سهام هر سهامدار بیشتر شده اما ارزش هر سهم کاهش مییابد تا تعادل برقرار شود.
برای محاسبه تعداد سهام جایزه داده شده کافی است درصد افزایش سهام را بر 100 تقسیم کرده و در تعداد سهام ضرب کنید.
مثلاً اگر شما 2000 سهم داشته باشید و شرکت افرایش سرمایه به میزان 200 درصد از تجدید ارزیابی داراییها ثبت کند، پس از افزایش سرمایه شما 4000 سهم جایزه میگیرد که با 2000 سهمی که داشتید مجموعاً 6000 سهم در پرتفوی شما موجود خواهد بود.
در این حالت که تعداد سهام شما 3 برابر شده است، برای ثابت ماندن ارزش دارایی، قیمت هر سهم شما نیز تقسیمبر 3 میشود.
خرید سهام پس از افزایش سرمایه
پس از درج شدن سهام حق تقدم نمادی در تابلوی بازار بورس، معامله گران میتوانند نسبت به خرید سهام حق تقدم اقدام کنند.
پس از خرید سهام حق تقدم، میتوان در عرض 30 روز نسبت به فروش آن اقدام کرد که در مواردی این زمان تا 60 روز نیز قابل تمدید است.
برای اینکه بتوان سهام حق تقدم را به سهام معمولی تبدیل کرد باید علاوه بر پرداخت قیمت هر سهم حق تقدم، مبلغی معادل 1000 ریال قیمت اسمی هر سهم نیز پرداخت کرد.
از آنجایی که دامنه نوسان سهام حق تقدم برخلاف سهام عادی +10 الی -10 است، برخی از سهامداران علاقه خاصی به خرید این دسته از سهام دارند.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره دامنه نوسان بورس (آپدیت 1401)
زمان بازگشایی نماد پس از افزایش سرمایه
پس از بسته شدن نماد به منظور افزایش سرمایه، در مجمع عمومی فوقالعاده، سهامداران یک شرکت مطابق قوانین تجارت در مورد زمان مناسب برای بازگشایی نماد پس از افزایش سرمایه تصمیمگیری میکنند.
در صورتی که افزایش سرمایه نماد کمتر از 200 درصد باشد، نماد چند روز پس از مجمع بازگشایی میشود و سهام آن قابل معامله خواهد بود. این در حالی است که تغییرات مرتبط با تعداد و ارزش سهام پس از ثبت بیانیه رسمی شرکت در کدال، برای سهامداران اعمال میشود.
در صورتی که میزان افزایش سرمایه شرکتی بیش از 200 درصد باشد، نماد تا زمانی که بیانیه رسمی شرکت ثبت نشده باشد بسته میماند اما به محض باز شدن نماد در همان روزهای ابتدایی بازگشایی، تغییرات تعداد و ارزش سهام در پرتفوی سهامداران اعمال میشود.
سخن آخر
شرکتهای بورسی گاهی به دلایل مختلفی ممکن است با کمبود سرمایه مواجه شوند. در این شرایط شرکت با ارائه مدرک و دلایل کافی برای نیاز به تأمین مالی درخواست افزایش سرمایه میکند.
افزایش سرمایه ممکن است به صورتهای مختلفی صورت گیرد، در نتیجه نحوه محاسبه قیمت سهم پس از افزایش سرمایه نیز متفاوت خواهد بود.
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
|
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: