با وجود تورم غیر قابل پیشبینی و بیارزش شدن پول، مهترین اقدام سرمایهگذارانه این است که ارزش پول خود را حفظ کنیم.
در این شرایط نگه داشتن پول نقد یعنی پذیرش بالاترین ریسکها.
یکی از ابزارهای حفظ ارزش پول بر اساس میزان ریسکپذیری افراد، صندوقهای سرمایهگذاری هستند.
ما در این مطلب قصد داریم به این سوالات پاسخ دهیم:
- ویژگی صندوقهای سرمایهگذاری چیست؟
- چرا باید در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک سرمایهگذاری کنیم؟
- کدام راه، آسانترین و بهترین راه سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری بورسی و غیربورسی است؟
ابتدا با صندوقهای سرمایهگذاری، تفاوتها و بهترینهای آنها آشنا شوید.
صندوق سرمایهگذاری مشترک چیست؟
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک که در اینجا به اختصار به آنها صندوقهای سرمایهگذاری میگوییم، نهادهای مالی هستند که تحت نظارت سازمان بورس، با جمعآوری سرمایه از افراد و سرمایهگذاری این وجوه در داراییهای مختلف، به دنبال کسب سود هستند.
این صندوقها تحت مدیریت یک تیم متبحر و حرفهای اداره میشوند و با استفاده از تخصص و تجربه کارشناسان و متخصصان، مجموع دارایی سرمایهگذاران را مدیریت میکنند.
تیم مدیریت دارایی یک صندوق با پیش بینی بازار و محاسبه روند احتمالی آن، متناسب با آنچه در امیدنامه صندوق آمده است، بهترین موقعیتهای سرمایهگذاری را انتخاب و دارایی سرمایهگذاران را در بخشهای مختلف سرمایهگذاری میکند.
با توجه به این تعریف متوجه میشویم که صندوقهای سرمایهگذاری برای افرادی که دانش و زمان کافی برای فعالیت در بازار بورس ندارند، بهترین گزینه است. چرا که با سرمایهگذاری در صندوق دیگر نیاری نیست خودمان بازار را تحلیل کنیم، سفارشی ثبت کنیم، سهمی بخریم یا بفروشیم.
در صندوق تمامی این کارها را بر عهده یک تیم تحلیلگر میسپاریم تا با رصد مداوم بازار، به نیابت از ما، سودساز سرمایه ما شوند. البته میزان سودسازی هر صندوق متفاوت است و به فاکتورهایی بستگی دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
پیش از آن برای آشنایی بیشتر شما، انواع صندوقها را معرفی میکنیم.
انواع صندوقهای سرمایهگذاری
صندوقها با توجه به ترکیب دارایی و نحوه سرمایهگذاری انواع مختلف و سطح ریسک متفاوت دارند. به طور کلی به سه دسته صندوقهای درآمد ثابت، مختلط و سهامی تقسیم بندی میشوند. صندوقهای طلا نیز نوع دیگری از صندوقها هستند که چند سالیست وارد بازار شدهاند و متناسب با قیمت طلا، قیمت آنها نیز رشد میکند. هر کدام از این صندوقها میزان ریسک متفاتی دارند. در نتیجه هر فرد با هر درجه از میزان ریسکپذیری میتواند صندوق متناسب با روحیه خود را انتخاب کند.
صندوق در سهام یا سهامی، صندوقهایی هستند که اکثر دارایی تحت تملکشان در سهام سرمایهگذری میشود. بنابراین ریسک بالا و متقابلا در روزهای خوب بازار سود بالا به همراه دارند. ترکیب دارایی در صندوق مختلط نیز به صورت نیمی سهام و نیمی اوراقی با درآمد ثابت است.
ریسک این نوع صندوق نسبت به صندوق سهامی کمتر و بینابین است. صندوق درآمد ثابت نیز همان طور که از نامش پیداست متشکل از اوراق با درآمد ثابت، اوراق مشارکت و سپرده بانکی است تا افرادی که از روحیه ریسکپذیری پایین برخوردارند فرصت سرمایهگذاری و کسب سود ثابت از این صندوقها را داشته باشند.
سرمایهگذاری در صندوق یک سرمایهگذاری پر مزیت است که اگر بخواهیم تیتروار بگوییم شامل: مدیریت حرفهای داراییها، شفافیت مالی، نقدشوندگی بالا، سرمایهگذاری آسان، بازدهی مناسب، صرفهجویی در زمان و انرژی، تبدیل سرمایههای خرد به سرمایهگذاری کلان و … میشود.
بنا به آنچه که گفتیم برای سرمایهگذاری در صندوقها باید میزان ریسک خود را بسنجیم. اگر سوال شما این است که چگونه؟ ما به شما تست ریسکسنجی را پیشنهاد میکنیم. با انجام این تست، از میزان ریسک خود آگاه میشوید تا برای انتخاب صندوق مناسب روحیات خود تردیدی نداشته باشید.
برای شروع تست ریسکسنجی اینجا بزنید.
البته در انتخاب صندوق مناسب، علاوه بر تشخیص میزان ریسک، فاکتورهای دیگری نیز وجود دارد که شرح خواهیم داد.
تفاوت صندوقهای سرمایهگذاری
یکی از تفاوت صندوقهای سرمایه گذاری، تفاوت در ترکیب دارایی آنها بود که در بالا به طور کامل انواع صندوق با ترکیب دارایی مختلف را شرح دادیم. اما تفاوت دیگر صندوقها، تفاوت در نحوه سرمایهگذاری در آنهاست.
با توجه به نحوه سرمایهگذاری، صندوقها به دو دسته صندوقهای غیر قابل معامله یا صدور و ابطالی و صندوقهای قابل معامله در بورس یا ETF تقسیمبندی میشوند.
صندوقهای ETF مانند سهام قابلیت معامله شدن در بازار را دارند. با جست و جوی نماد صندوق مورد نظر در پنل کاربری میتوان واحدهای صندوق قابل معامله در بورس را خرید و فروش کرد. در حالیکه در صندوق های سرمایه گذاری صدور و ابطالی، واحدهای صندوق برای هر شخص صادر و هر زمان که مشتری تمایل به دریافت وجه خود را داشته ابطال میشود.
در حقیقت در صندوقهای سرمایه گذاری قابل معامله یا ETF واحدهای صندوق معامله، خریده یا فروخته میشوند. اما در صندوقهای صدور و ابطالی به جای خرید و فروش، واحدهای صندوق صادر یا ابطال میشوند.
در بررسی تفاوت صندوق های سرمایه گذاری نکته دیگر این است که هزینه سرمایهگذاری در صندوقهای صدور و ابطالی بیش از صندوقهای قابل معامله در بورس است و کارمزد بیشتری دریافت میشود. بنابراین باید هنگام بررسی و انتخاب این نوع صندوقها هزینههایی که هر صندوق دریافت میکند را به خوبی بررسی کنید.
ویژگیهای بهترین صندوق سرمایهگذاری
در تورم و برای حفظ ارزش پول صندوقهای سرمایهگذاری را معرفی کردیم و گفتیم که بهترین صندوق سرمایهگذاری با توجه به میزان ریسکپذیری، برای هر فرد متفاوت است و هر کدام از انواع مختلف صندوقها برای گروه خاصی از افراد مناسب هستند. عواملی دیگری چون میزان بازدهی گذشته صندوق نیز از فاکتورهای مهم انتخاب صندوق است که لازم است بررسی شود.
نگاه به عملکرد و میزان بازده گذشته صندوق و این که در روزهای منفی و مثبت چه مقدار سودآوری داشته است به تنهایی میتواند نشان از تبحر و تخصص تیم مدیریت دارایی صندوق باشد. علاوه بر این که تجربه تیم مدیریت دارایی در مدیریت طیف وسیعی از صندوقها نیز ملاک خوبی برای انتخاب است.
ضریب بتا، ضریب آلفا و میزان دارایی تحت مدیریت نیز موارد دیگری هستند که در انتخاب بهترین صندوق سرمایهگذاری باید به آنها توجه کنیم. در حقیقت هر چه یک صندوق، دارایی بیشتری را تحت مدیریت داشته باشد، نشان از این دارد که افراد بیشتری به صندوق اعتماد داشته و سرمایه خود را به آن سپردهاند. علاوه بر این که هر چه میزان دارایی تحت مدیریت صندوق بیشتر باشد، مدیریت آن سختتر خواهد بود و در نتیجه به تیم مجربتری نیاز خواهد داشت.
صندوق های سرمایه گذاری کارگزاری آگاه
ملاکها و معیارهایی که در بالا و برای انتخاب یک صندوق مناسب به آنها اشاره کردیم در صندوقهای کارگزاری آگاه وجود دارد.
از خدمات این کارگزاری ارائه طیف وسیعی از صندوقهای مختلف است تا پاسخی به نیاز تنوع میزان ریسکپذیری افراد باشد.
عملکرد صندوقهای آگاه نیز در طی سالهای فعالیت نشان از وجود یک تیم مدیریت و تحلیل حرفهای دارد. به عنوان مثال صندوق سهامی «مشترک آگاه» در طول 13 سال فعالیت خود تا کنون (اردیبهشت 1401) توانسته 43000 درصد بازدهی به مشتریان خود ارائه کند که این میزان بازدهی نه تنها در مقایسه با تمامی صندوقهای سرمایه گذاری بلکه در میان تمامی بازارهای مالی کشور بیسابقه بوده است.
صندوقهای دیگر آگاه نیز دست کمی از مشترک ندارند. صندوق سهامی و ETF هستی بخش آگاه با نماد «آگاس» بزرگترین صندوق قابل معامله کشور است و در این جایگاه به علت حجم بالای معاملات و استقبال عموم قرار دارد. صندوق «همای آگاه» که یک صندوق درآمد ثابت با پرداخت سود روزشمار و ماهانه است نیز به عنوان پربازدهترین صندوق درآمد ثابت در ماههای اخیر شناخته شده است.
صندوق طلای زرین آگاه با نماد «مثقال» نیز ششمین صندوق طلای بازار سرمایه و آخرین صندوق ارائه شده توسط تیم مدیریت دارایی آگاه است.
برای کسب اطلاع بیشتر از صندوق های سرمایه گذاری آگاه روی دکمه زیر بزنید:
ثبتنام برای سرمایهگذاری در صندوقها
جمع بندی
یکی از راههای غیرمستقیم سرمایهگذاری در بورس، عضویت در صندوق های سرمایه گذاری است که این امکان را به سرمایهگذار میهد تا بتوانند سهامهای متفاوتی در سبد سرمایهگذاری خود داشته باشند در حالیکه زمان و دانشی صرف تحلیل و بررسی آنها نکرده است.
یک سرمایهگذار تیزبین پیش از هر اقدامی تفاوت صندوق های سرمایه گذاری را میشناسد، گزینههای مختلف پیش روی خود را ارزیابی میکند و با در نظر گرفتن میزان ریسکپذیری خود و عملکرد گذشته صندوق گزینه مناسب سرمایهگذاری را انتخاب میکند.
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
|
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: