نمودار خطی (به انگلیسی Line Graph) نموداری است که از خطوط برای اتصال نقاط مجزای داده استفاده میکند. این نقاط نشاندهنده مقادیر در یک بازه زمانی مشخص هستند.
عناوین مطلب:
نمودارهای خطی از نقاط داده که به صورت مستقیم به هم متصل شدهاند تشکیل میشود تا به ایجاد یک تصویر از اطلاعات کمک کند.
این نمودار که در بسیاری از حوزهها مورد استفاده قرار میگیرد، میتواند در نمایش تغییرات در طول یک بازه زمانی مفید واقع شود.
برای نمایش دادههای قیمت در بازارهای مالی از انواع نمودار خطی، میلهای، شمعی و… استفاده میشود. نمودار خطی در بورس، فارکس، بازار ارزهای دیجیتال و سایر بازارهای مالی دیده میشود و کاربرد بسیاری دارد.
بنابراین اگر در هر یک از این بازارها فعالیت کرده باشید، احتمالاً به این عبارت برخوردهاید. در این مطلب به معرفی نمودارهای خطی میپردازیم و همچنین توضیح میدهیم که رسم نمودار خطی چگونه است و چه ویژگیهایی دارد.
نکات کلیدی
- نمودار خطی از انواع نموداری است که در بازارهای مالی مختلف برای نمایش تغییرات قیمت در یک بازه زمانی مشخص استفاده میشود.
- اغلب برای نمایش تغییرات قیمت با نمودارهای خطی، از قیمت بسته شدن یا closing price استفاده میشود و قیمت باز شدن و نوسانات قیمت در داخل هر یک از نقاط زمان در این نوع نمودار نمایش داده نمیشود.
- نمودارهای خطی ابزار بسیار خوبی برای تشخیص روندهای کلی قیمت، بدون وجود جزئیات غیرضروری است و توسط بسیاری از تحلیلگران و معاملهگران بازار مورد استفاده قرار میگیرد.
ویژگیهای اصلی نمودار خطی
نمودار خطی نقاط داده مجزا را به هم متصل میکند و معمولا مقادیر کمی را در طول یک بازه زمانی مشخص نشان میدهد.
نمودار خطی از دو محور تشکیل شده است: محور xها (افقی) و محور yها (عمودی) که در نمودار تحت عنوان (x,y) نشان داده میشوند.
در سرمایهگذاری، خصوصاً در زمینه تحلیل تکنیکال، نمودارهای خطی اطلاعات بسیار خوبی در اختیار کاربر قرار میدهند تا بتواند روندها را به چشم ببیند و تحلیل بهتری داشته باشد.
درک بهتر نمودارهای خطی
در حوزه مالی، نمودارهای خطی معمولاً جهت نمایش تصویری مقادیر در یک بازه زمانی به کار برده میشود. این نمودارها اغلب برای نمایش تغییرات قیمت اوراق بهادار، درآمد شرکت، و تاریخچه شاخصهای اصلی سهام به کار گرفته میشوند.
نمودارهای خطی همچنین برای مقایسه سهام مختلف با هم مفید هستند.
در سرمایه گذاری، خصوصاً در زمینه تحلیل تکنیکال، نمودارهای خطی اطلاعات بسیار خوبی در اختیار کاربر قرار میدهند تا بتواند روندها را بهوضوح ببیند و تحلیل بهتری داشته باشد.
با وجود داشتن مزایای بسیار، این نمودارها محدودیتهایی هم دارند؛ به عنوان مثال، نمودارهای خطی معمولاً در صورت وجود نقاط داده بسیار زیاد، وضوح و شفافیت خود را از دست میدهند.
علاوه بر این، با کم و زیاد کردن گستره نقاط داده روی محورها، میزان تغییرات هم ممکن است به لحاظ بصری تغییر پیدا کند.
بیشتر بخوانید: تفاوت نمودار خطی و لگاریتمی چیست؟ + کدام برای تحلیل بهتر است؟
رسم نمودار خطی روی نرمافزارهای تحلیلی
همانطور که گفتیم، نمودارهای خطی از دو محور تشکیل شدهاند: محور xها (افقی) و محور yها (عمودی) که در نمودار تحت عنوان (x,y) نشان داده میشوند.
هر محور نوع متفاوتی از داده را نشان میدهد و نقطهای که این دو محور به هم میرسند، (0,0) است.
محور xها محوری مستقل است که مقادیر آن به هیچ متغیر اندازهگیریشده دیگری وابسته نیست. محور yها محور وابسته است و مقادیر آن به مقادیر محور xها بستگی دارد.
هر محور باید بر اساس متغیری که در طول آن اندازه گیری میشود (مثل روز اول، روز دوم و…) نامگذاری گردد.
به عنوان مثال، اگر قیمت سهام دو هفته گذشته را اندازه گیری میکنید، محور xها باید نشاندهنده زمان اندازهگیریشده (روزهای معاملاتی در طول بازه زمانی) و محور yها باید نشاندهنده قیمت سهام باشد.
هنگام استفاده از نمودارهای خطی برای دنبال کردن قیمت سهام، نقطه دادهای که اغلب استفاده میشود، قیمت بسته شدن (closing price) سهام است.
به عنوان مثال اگر در روز اول معامله قیمت سهام 300 تومان باشد، نقطه داده به دست آمده (300 تومان , 1) است. اگر در روز دوم معامله، قیمت سهام 302 تومان باشد، نقطه داده به دست آمده (302 تومان , 2) است.
هر نقطه داده توسط یک خط که تغییرات مقادیر را در طول بازه زمانی مشخص میکند مشخص و به نقطه دیگر متصل میشود.
در واقع یکی از سادهترین و در عین حال مهمترین انواع نمودار در میان نمودارهای تحلیل تکنیکال، نمودار خطی است. توجه داشته باشید که نمودار خطی تنها برای نشان دادن قیمتهای بسته در یک بازه معاملاتی به کار میرود.
برای مثال، قیمت بسته شدن در یک روز، یک نقطه از نمودار خطی را برای ما میسازد. در نهایت نمودار خطی با اتصال قیمتهای بسته شدن به وجود میآید و تغییرات قیمت را در نمودار نشان میدهد.
نمودار خطی روی حرکتهای قیمت پایانی تمرکز دارد و از نمودارهای تحلیل تکنیکال بسیار پرطرفدار است که توسط تحلیلگران زیادی مورد استفاده قرار میگیرد.
نکته مهمی که در نمودار خطی باید به آن توجه شود این است که این نمودار اطلاعاتی درباره دامنه نوسان معامله در یک بازه زمانی مانند قیمتهای پایین، قیمتهای بالا و قیمتهای باز را نمایش نمیدهد و تنها برای قیمت بسته شدن به کار برده میشود.
چرا که قیمت بسته شدن از مهمترین اطلاعاتی است که باید در اختیار افراد در بازار بورس قرار داده شود و از مهمترین قیمتها در تغییرات سهام است که نمودار خطی آن را به نمایش میگذارد.
درک آسان و ساده تغییرات و نوسانات قیمت در طول زمان، از مهمترین ویژگیهای منحصر به فرد نمودار خطی است.
هنگامی که تغییرات قیمت پایانی مورد نظر باشد، ارزیابی تحلیلگران بر روی قیمتهایی انجام میشود که به توافق عمومی رسیدهاند و در این میان نمودار خطی کاربرد اساسی دارد.
علاوه بر این نمودار خطی روندها را بهتر نشان میدهد که در واقع همان شیب خط است. اگر مقدار سهام به شکل روزانه افزایش یابد، شیب خط به سمت راست و بالای نمودار حرکت میکند.
از طرف دیگر، اگر قیمت سهام به شکلی پیوسته و یکنواخت در حال کم شدن باشد، شیب خط به سمت چپ و پایین حرکت میکند.
بنابراین نمودار خطی بورس، نمودار خطی ارز دیجیتال یا سایر بازارهای مالی، قسمت قابل توجهی از اطلاعات را نمایش نمیدهد.
در عوض، این نمودار تنها مهمترین بخش اطلاعات را (که همان قسمت بسته شدن است) با ظاهری ساده و قابل فهم، به نمایش میگذارد. بنابراین این نوع نمودار، ابزار بسیار خوبی برای دریافت روند کلی بازار در زمان کم و با نگاهی گذرا به نمودار تغییرات قیمت است.
در شکل زیر، نمونهای از نمودار خطی را مشاهده میکنید:
نمودارهای خطی را میتوان به صورت دستی یا با استفاده از نرمافزارهایی مانند اکسل مایکروسافت که بهشدت سرعت و دقت محصول نهایی را بالا میبرند رسم کرد.
همچنین این نمودار در اغلب نرمافزارهای تحلیل تکنیکال مانند متا تریدر (MetaTrader)، داینامیک تریدرز (Dynamic Traders)، آمی بروکر (amibroker) و موتیو ویو (MotiveWave)… بهسادگی در دسترس است.
سخن پایانی
نمودارهای مختلفی وجود دارد که تحلیلگران میتوانند برای تحلیل از آنها استفاده کنند. نمودارهای خطی، سادهترین نوع از یک چارت تحلیلی هستند.
شما میتوانید با اتصال نقاط قیمت پایانی به یکدیگر، نمودار خطی قیمت را به دست آورده و دید بهتری برای تحلیل خود داشته باشید.
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
|
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: