نمودار میله ای به انگلیسی (به انگلیسی Charts) از چندین میله قیمت تشکیل شده است که هر نوار نشان میدهد که چگونه قیمت یک دارایی یا اوراق بهادار در یک دوره زمانی مشخص حرکت کرده است.
کاربرد نمودار میله ای برای تحلیلگران تکنیکال بسیار زیاد است و اکثر معاملهگران در این شکی ندارند.
عناوین مطلب:
هر میله به صورت معمول بالاترین قیمت، پایینترین قیمت، قیمت باز شدن و قیمت بسته شدن را در آن بازه زمانی نشان میدهد. در بعضی اوقات معاملهگران تنظیمات این نمودار را به نحوی درست میکنند که فقط قیمت بالا، پایین و بسته شدن را نمایش دهد.
به صورت کلی هر میله (bar) نشان میدهد که قیمت در طول یک بازه زمانی مشخص چگونه تغییر کرده است.
نکات کلیدی
- نمودار میله ای قیمتهای باز شدن، بسته شدن، بالاترین قیمت و پایینترین قیمت یک دارایی یا اوراق بهادار را در یک بازه زمانی خاص نشان میدهد.
- خطی عمودی روی این نمودار وجود دارد که بالاترین قیمت و پایینترین قیمت را نشان میدهد.
- خط عمودی چپ و راستی که در هر میله وجود دارد نشاندهنده قیمت باز و بسته شدن آن دارایی است.
- رنگ نمودار میله ای را میتوان در تنظیمات هر پلتفرم تغییر داد.
- اسم دیگر نمودار میله ای که در بین معاملهگران رواج دارد، بار چارت است.
- کاربرد نمودار میله ای درست مثل کاربرد نمودار شمعی یا کندل استیک است و فقط از نظر بصری تفاوت دارد.
نمودار میله ای چیست؟
نمودار میله ای از چندین میله قیمت تشکیل شده است که هر میله نشان میدهد که چگونه قیمت یک دارایی یا اوراق بهادار در یک دوره زمانی مشخص حرکت کرده است.
به صورت کلی هر میله معمولا قیمتهای باز شدن (open)، بالاترین قیمت (high)، پایینترین قیمت (low) و قیمت بستهشدن (close) (که به اختصار OHLC نامیده میشوند) را برای آن بازه زمانی نشان میدهد.
البته در برخی نمودارها فقط بالاترین، پایینترین قیمت و قیمت بستهشدن (HLC) نشان داده میشوند.
قیمت باز شدن با یک خط افقی کوچک در سمت چپ میله و قیمت بسته شدن با خطی افقی و کوچک در سمت راست میله مشخص میشود.
تحلیلگران تکنیکال از نمودار میله ای – یا سایر نمودارها مانند نمودارهای شمعی (candlestick chart) یا نمودارهای خطی (line chart) – برای بررسی عملکرد قیمت داراییها استفاده میکنند تا بتوانند تصمیمات معاملاتی بهتری اتخاذ کنند.
این نمودارها ابزار اصلی تحلیلگران تکنیکال هستند.
نمودارهای میلهای به معاملهگران اجازه میدهند روندها، نقاط احتمالی برای معکوس شدن روند، و حرکات قیمت/نوسانات را زیر نظر داشته باشند.
نکات مهم نمودار میلهای:
-
یک نمودار میلهای قیمتهای بازشدن، بسته شدن، بالاترین و پایینترین قیمت را در طول یک بازه زمانی مشخص نشان میدهد.
-
خطوط عمودی روی یک میله قیمت نشانگر بالاترین و پایینترین قیمت در این بازه هستند.
-
خطوط افقی چپ و راست در هر میله قیمت نشانگر قیمتهای بازشدن و بستهشدن هستند.
-
نمودارهای میلهای ممکن است توسط رنگها نشانهگذاری شده باشند. اگر قیمت بسته بالاتر از قیمت باز باشد ممکن است میله به رنگ سیاه یا سبز و اگر قیمت بسته پایینتر از قیمت باز باشد ممکن است میله به رنگ قرمز نشانه گذاری شده باشد.
-
جزییات بیشتر از نمودار میله ای
یک نمودار میله ای مجموعهای از میلههای قیمت است که هر میله حرکات قیمت را در یک بازه زمانی مشخص نشان میدهد. هر میله دارای یک خط عمودی است که بالاترین قیمت و پایینترین قیمت دست یافته در طول این بازه را نشان میدهد.
اگر قیمت بستهشدن، بالاتر از قیمت بازشدن باشد، میله ممکن است به رنگ سیاه یا سبز نمایش داده شود و اگر قیمت بستهشدن پایینتر از قیمت بازشدن باشد، به این معنی است که قیمت در طول آن بازه افت داشته و به این علت به رنگ قرمز مشخص میشود.
نشانهگذاری میلههای قیمت با رنگها با توجه به بالا و پایین رفتن قیمتها به معاملهگران کمک میکند روندها و حرکات قیمتها را روشنتر ببینند. در بسیاری از پلتفرمهایی که نمودار ارائه میکنند، کاربران میتواند این رنگها را به دلخواه خود تغییر دهند.
معاملهگران و سرمایهگذاران تصمیم میگیرند که میخواهند در چه بازه زمانی تحلیل انجام دهند. یک نمودار میلهای یک دقیقهای که قیمتهای جدید هر دقیقه را نشان میدهد برای یک معاملهگر روزانه مفید است ولی نه برای یک سرمایهگذار طولانی مدت.
از سوی دیگر، یک نمودار میلهای هفتگی که حرکات قیمتها را هر هفته نشان میهد برای یک سرمایهگذار طولانی مدت مناسب است و چندان کاربردی برای یک معاملهگر روزانه ندارد.
تفسیر نمودار میله ای
از آنجا که یک نمودار میله ای قیمتهای بازشدن و بستهشدن، بالاترین و پایینترین قیمت را برای هر بازه زمانی نشان میدهد، معاملهگران و سرمایهگذاران میتوانند اطلاعات بسیاری از یک نمودار میله ای کسب کنند.
میلههای عمودی بلند نشان میدهند که بین قیمت بالا و پایین این بازه زمانی تفاوت زیادی وجود دارد، به این معنی که در طول این بازه نوسانات افزایش یافته است.
هنگامی که یک میله دارای میلههای بسیار کوچک عمودی است اینگونه تفسیر میشود که نوسانات اندک بوده اند.
اگر فاصله بین قیمتهای باز شدن و بسته شدن زیاد باشد، به این معنی است که روند قیمت حرکات قابل توجهی داشته است.
اگر قیمت بستهشدن بسیار بالاتر از قیمت بازشدن باشد، به این معناست که خریداران در طول این بازه زمانی بسیار فعال بودهاند که میتواند پیش بینی کننده خرید بیشتر در دورههای زمانی پیش رو باشد.
اگر قیمت بستهشدن بسیار نزدیک به قیمت باز باشد به این معناست که قیمت این دارایی تغییرات چندانی در این بازه نداشته است.
موقعیت قیمت بستهشدن نسبت به بالاترین و پایینترین قیمت نیز میتواند اطلاعات ارزشمندی در اختیار تحلیلگر قرار دهد.
اگر یک دارایی در طول بازه رشد داشته اما قیمت بستهشدن بسیار پایینتر از بالاترین قیمت بوده این موضوع نشاندهنده این است که فروشندگان در پایان دوره دست به فروش زدهاند.
چنین وضعیتی یک بازار نه چندان افزایشی را نشان میدهد (در مقایسه با زمانی که قیمت بستهشدن در نمودار نزدیک به بالاترین قیمت است).
تعیین رنگ برای نمودارهای میلهای بر اساس رشد یا افول قیمتها در طول یک بازه زمانی خاص میتواند در نگاه اول اطلاعات خوبی به تحلیلگر ارائه دهد.
روند صعودی کلی معمولا توسط میلههای سبز/سیاه نشان داده میشود و روند شدید صعودی قیمتها در آن دوره نمایان است. روند نزولی نیز اغلب توسط میلههای قرمز و روند شدید نزولی قیمتها قابل تشخیص است.
نمودار میله ای در مقایسه با نمودار شمعی
نمودارهای میلهای بسیار شبیه به نمودارهای شمعی ژاپنی (کندل استیک) هستند. هر دو نوع نمودار اطلاعات یکسان را به طرق مختلف بیان میکنند.
یک نمودار میلهای از یک خط عمودی با خطهای کوچک افقی در سمت راست و چپ تشکیل شده که قیمتهای بازشدن و بستهشدن را نشان میدهند.
این شمعها نیز دارای یک خط عمودی هستند که قیمتهای بالا و پایین را نشان میدهد اما تفاوت بین قیمتهای باز و بسته توسط یک قسمت پررنگتر به نام بدنه اصلی (real body) مشخص میشود.
اگر قیمت بستهشدن زیر قیمت بازشدن باشد داخل این بدنه هاشور خورده یا به رنگ قرمز است. و اگر قیمت بستهشدن بالاتر از قیمت بازشدن باشد بدنه سفید یا سبز است. درحالیکه اطلاعات یکسان هستند، نمای بصری دو نوع نمودار متفاوت است.
مثالی از نمودار میله ای
نمودار زیر مثالی از یک نمودار میله ای مربوط به سهام شرکت ایران خودرو است. در طول افت قیمتها، میله ها معمولا بلندتر میشوند و افزایش نوسانات قیمت را نشان میدهند.
کاهش قیمتها نیز معمولا توسط میلههای قرمز قیمت رو به پایین در مقایسه با میلههای سبز رو به بالا نشان داده میشود.
با رشد قیمتها، میلههای سبز از میلههای قرمز بیشتر میشوند. این ویژگی به تحلیلگر کمک میکند تا با یک نگاه کلی متوجه روند قیمتها شود.
با اینکه معمولا میلههای قرمز و سبز هم در طول روند رو به بالا و هم در روند رو به پایین وجود دارند، یکی از این دو در نمودار غالب است.
قیمتها به این صورت حرکت میکنند. برای اینکه قیمتها در یک روند رو به بالا بیشتر شوند، میلههای قیمت باید با حرکت نسبی رو به بالا این مسئله را نشان دهند.
اگر قیمتها به طور میانگین شروع به پایین آمدن کنند، ایجاد میلههای قرمز بیشتر عقب نشینی قیمتها و روند معکوس آنها را نشان خواهد داد.
کلام آخر
با توجه به حرفهای که گفته شد، پیشنهاد میکنیم که حداقل یک بار از نمودار میله ای استفاده کنید؛ زیرا تنها تفاوت این نمودار با نمودار شمعی یا کندل استیکها، تفاوت بصری است.
همچنین بد نیست که یک تحلیلگر تکنیکال روشهای استفاده از انواع نمودارها را بلد باشد، زیرا هر یک از نمودارهای موجود به درک ما از روند و حرکات یک دارایی کمک میکنند.
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
|
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: