تامین مالی دوره تسويه (به انگلیسی Wash-out Round)، به دورهای از تامین مالی شرکتهای کوچک میگویند که هنوز از نظر مالی ثبات کافی پیدا نکردهاند. در واقع؛ تامین مالی دوره تسویه، یک فاز جدیدی از تامین مالی است که در آن سهامداران جدید، سهام سرمایهگذاران و مالکان قبلی شرکت را خریداری کرده و با این روش، کنترل شرکت را به دست میآورند.
گاهی سهامداران قدیمی شرکت ناچار به انجام این کار هستند؛ چراکه مالکان قبلی شرکت برای جلوگیری از ورشکستگی، نیاز مبرمی به تامین مالی بیشتر دارند.
هدف از تامین مالی دوره تسویه چیست؟
در اکثر مواقع؛ تامین مالی دوره تسویه با هدف در دست گرفتن کنترل یک شرکت، دستیابی به داراییهای سرمایهگذاران قدیمی و تغییر مدیریت در راستای نجات شرکتهای ورشکسته یا نزدیک به ورشکستگی صورت میگیرد.
عناوین مطلب:
در طی این فرآیند، سهام مربوط به شرکت طوری قیمتگذاری میشود که سهام مالکان قبلی شرکت تقریبا بیارزش تلقی خواهد شد. علاوه بر این؛ در فرآیند تامین مالی دوره تسویه، ممکن است نسبت بازده متفاوت باشد و قیمتگذاری سهام، مالکان قبلی را مجبور به تسلیم در برابر حامیان جدید شرکت کند.
به طور کلی؛ سرمایهگذاریهایی که با مشکل شدید مالی مواجه هستند، میتوانند قبل از ورشکستگی شرکت از Wash-out Round به عنوان آخرین فرصت تامین مالی در دسترس استفاده کنند.
به این ترتیب؛ تامین مالی دوره تسویه در زمان و شرایط خاصی انجام میشود که این شرایط به شرح زیر است:
- زمانی که صاحبان کسب و کارهای کوچک، نیاز مبرمی به پول و سرمایه دارند.
- مقابله با ورشکستگی شرکت یا مشاغل
- تامین نیازهای مالی یک شرکت استارتآپی به شکل فوری
- زمانی که امکان تامین مالی از سرمایهگذاران فعلی شرکت وجود نداشته باشد.
یکی از بهترین مثالها درباره تامین مالی دوره تسویه، شرکتهای کوچک در ایالات متحده هستند که در اواخر دهه 1990، بیش از حد ارزشگذاری شدند و بعد از آن افتهای شدیدی را در بازار رقم زدند. از این دوره با عنوان “Dot-com bubble” یاد میشود که دورهای از رشد گسترده در استفاده و پذیرش اینترنت است.
Dot-com bubble، با افزایش و سقوط سهام فناوری آغاز شد. در آن زمان؛ رشد اینترنت سر و صدایی در میان سرمایهگذاران ایجاد کرد که آنها به سرعت و عجولانه پولهای خود را به شرکتهای نوپا سرازیر کردند. این کار باعث شد که این شرکتها بدون داشتن طرح تجاری، محصول خوب یا سابقه سوددهی مناسب، پول کافی برای عرضه عمومی خود به دست آورند.
در همان اوایل؛ همه چیز خیلی خوب پیش رفت و از سال 1995 تا ماه مارس 2000، شاخص بورس نزدک حدود 400 درصد رشد داشت؛ اما در اکتبر 2002، این شاخص بعد از رسیدن به اوج خود، 78 درصد سقوط کرد و تمام دستاوردهای خود در طول این حباب را از دست داد.
در این سقوط تاریخی، بسیاری از شرکتهای خرید آنلاین مانند Pets.com Webvan ،Boo.com، چندین شرکت ارتباطی مانند Worldcom ،NorthPoint Communications و Global Crossing ورشکست و تعطیل شدند. به این ترتیب؛ با توجه به شرایط پیش آمده در آن زمان، در اواخر دهه 1990 برخی از شرکتهای کوچک از Wash-out Round استفاده کردند و مجبور شدند که برای جلوگیری از ورشکستگی، نیازهای مالی خود را خیلی سریع تامین نمایند.
به عنوان مثال؛ برخی از شرکتها مانند Amazon باقی ماندند ولی بخش زیادی از سرمایه خود را از دست دادند. یا مثلا شرکت Cisco به تنهایی 80 درصد از ارزش سهام خود را از دست داد.
بیشتر بخوانید: روشهای تامین مالی شرکتها در بازار بورس
استفاده از تامین مالی دوره تسویه، چه تاثیراتی دارد؟
شرکتهای کوچکی که از تامین مالی دوره تسویه به عنوان راهی برای تامین مالی کسب و کار خود استفاده میکنند، اثرات ناخوشایندی را تجربه خواهند کرد.
در این فرآیند، سهام سرمایهگذاران قدیمی کاهش یافته و سرمایهگذاران جدید، بخش بزرگی از مالکیت شرکت را به دست میآورند. از این رو؛ بسیاری از سرمایهگذاران تنها برای به دست آوردن مالکیت یا تصاحب یک شرکت، از اهرم wash-out round استفاده میکنند. علاوه بر این؛ تنها با یک بار استفاده از wash-out round ، ارزش شرکت کاهش مییابد و گاها بیارزش میشود.
در واقع؛ زمانی که یک شرکت از wash-out round استفاده میکند، به این معنی است که در آستانه ورشکستگی قرار دارد. به محض اینکه این فرآیند در شرکتی شروع شود، شرکت تغییر بزرگی را در رهبری و بخش مدیریتی تجربه کرده و ممکن است رهبران و مدیران قبلی با سرمایهگذاران جدید جایگزین شوند که اثرات نامطلوبی بر شرکت میگذارد.
از طرفی؛ کاهش ناگهانی ارزش سهام یک شرکت، تامین مالی دوره تسویه را در پی خواهد داشت. شرکتها زمانی از این رویکرد استفاده میکنند که راههای دیگری برای تامین مالی کسب و کار وجود نداشته باشد. در این مرحله، سرمایهگذاران قدیمی نیز تمایلی به تامین مالی شرکت ندارند و به طور کلی، wash-out round اثرات ناخوشایندی بر شرکت گذاشته و چشمانداز بدی نسبت به شرکت ایجاد میکند.
سخن پایانی
در این مقاله درباره یکی از راههای تامین مالی در شرکتهایی که ورشکست شده یا در آستانه ورشکستگی قرار دارند، صحبت کردیم. این راه حل، به تامین مالی دوره تسویه یا wash-out round معروف است.
در این فرآیند؛ سرمایهگذارها و شرکتهای کوچکی که با مشکل تامین مالی مواجه هستند، میتوانند قبل از ورشکستگی شرکت، با تامین مالی دوره تسویه، از آخرین فرصت در دسترس خود استفاده کنند.
در wash-out round؛ سرمایهگذاران جدید، سهام صاحبان و سرمایهگذاران قدیمی را خریداری میکنند و بدین وسیله کل شرکت را تحت کنترل خود درمیآورند. با اینکه این کار به ضرر سهامداران قبلی شرکت است؛ اما لازم است که در جهت نجات یک شرکت از تعطیلی یا ورشکستگی، انجام شود.
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
|
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: