فین‌تک (FinTech)

از تکنولوژی می‌توان به‌عنوان محرکی برای تقویت سایر بخش‌ها و زمینه‌ها استفاده کرد.

گجت‌ها و فن‌آوری‌های تازه در بخش نرم‌افزار حسابی قادرند در هر قسمتی از زندگی تاثیر بگذارند و کارها را ساده کنند.

فرقی نمی‌کند که به چه چیزی علاقه دارید. فن‌آوری در همه‌ی المان‌ها آثاری برجای گذاشته که می‌تواند خوب باشد یا بد.

عناوین مطلب:

با تولید گجت‌ها و محصولات الکترونیکی طبیعت بیش از پیش از بین می‌رود و با تکنولوژی‌های نوین در زمینه‌ی ساخت کارخانه‌ها می‌توان آلودگی آن‌ها را کاهش داد.

در این نوبت قصد داریم به بخش مالی بپردازیم که خود تحت تاثیر مستقیم فن‌آوری قرار گرفته. پس در ادامه با بورسینس همراه باشید…

فین‌تک (Fintech) مخفف Financial Technology یعنی استفاده از تکنولوژی‌ برای کارآمدتر کردن خدمات مالی.

به زبان دیگر، یعنی از موبایل‌ها و کامپیوترها استفاده کنیم تا کارهای مالی خود را راحت‌تر انجام دهیم.

واژه فین‌تک به کمپانی‌هایی اشاره دارد که با استفاده از تکنولوژی قصد دارند تجربه‌ی کاربر در زمینه‌ی خدمات مالی تغییر دهند و اپلیکیشن‌ها یا محصولاتی را عرضه می‌کنند.

در گذشته شرکت‌های بزرگ این کار را انجام می‌دادند و بازار را در دست داشتند. اما اوضاع بعد از گذشت چندین سال تغییر کرده و اکنون استارت‌آپ‌ها با کلی امید و آرزو می‌خواهند خدمات تازه‌ای را به کاربران ارائه دهند.

یکی از شرکت‌های بزرگی که حالا به یکی از غول‌های مارکت تبدیل شده، پی‌پال (PayPal) است که توانست در دوره‌ی خود خدمتی عرضه کند که خیلی جدید بود و با کمک تکنولوژی به اجرا درمی‌آمد. در کل، استارت‌آپ‌های این حوزه تلاش می‌نمایند تا افراد یا شرکت‌ها را به هم پیوند دهند تا تراکنش‌هایی صورت بگیرد.

اکثر استفاده‌کنندگان فین‌تک کسب‌و‌کارهای کوچک هستند که نمی‌خواهند برای انجام اعمال مالی خود به دردسر بیفتند و مبلغ زیادی را بپردازند. به این ترتیب، بیزنس‌ها قادرند سریع‌تر رشد کنند و منابع مالی خود را صرف مارکتینگ و دیگر نیازها نمایند.

در واقع همین یکی از اهداف فین‌تک به شمار می‌آید.

سایر اهداف فین‌تک

  • کم کردن هزینه‌ها برای استفاده همگان از برنامه‌های فناورانه
  • نادیده گرفتن مرزها و شکستن محدودیت‌های جغرافیایی
  • توانایی در ارزیابی خطرها و ریسک‌های احتمالی

موارد فوق اهداف فین‌تک به شمار می‌روند که کمپانی‌های نوپا سعی می‌کنند تمام‌شان را در یک مجموعه گردآورند.

مثال‌هایی از این زمینه در زندگی روزمره دیده می‌شوند که در ذیل لیست کرده‌ایم.

  • پرداخت
  • پول و ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت‌کوین، اتریوم، دش و…
  • بیزنس‌های تکنولوژی محور مربوط به بورس و سرمایه‌گذاری
  • مدیریت مالی شخصی
  • قرض دادن و تامین سرمایه جمعی
  • انتقال بین‌المللی پول
  • بانک‌داری روزمره و بانک‌های بدون شعبه
  • کسب‌وکارهای فناوری در زمینه بیمه
  • کسب‌وکارهای مربوط به قانون‌گذاری

لیست شرکت های فین تک

بسیاری از کمپانی‌های نوپا در ایران در بخش فین‌تک کار می‌کنند و خدمات جالبی را به کاربر ارائه می‌دهند.

مثلا با کمک اپلیکیشنی در موبایل‌تان می‌توانید به راحتی مقداری پول را کارت به کارت کنید یا اقدام به تهیه‌ی شارژ نمایید. تازگی‌ها نیز با همین برنامه‌ها قادرید به سازمان‌های خیریه کمک مالی کنید یا صدقه خود را بپردازید. این کارها در چند سال پیش دور از ذهن بود و کسی تصورش را نمی‌کرد که بتوان روی کاناپه لم داد و با یک دستگاه کوچک کارهای زیادی را انجام داد.

در حال حاضر فین‌تک یکی از علاقه‌مندی‌های سرمایه‌گذاران به حساب می‌آید و سالانه مقدار زیادی سرمایه به این بخش تزریق می‌شود. آمارها و ارقام نشان می‌دهند که در سال 2014 حدود 12 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در عرصه فن‌آوری مالی صورت گرفته که نسبت به 6 سال قبل 12 برابر شده است.

539 میلیون دلار از این سرمایه نیز به شهر لندن تعلق دارد و آمستردام با سهم 306 میلیون دلار در رتبه دوم قرار گرفته. کارآفرینان هم به فین‌تک علاقه نشان می‌دهند و هر سال شاهد تاسیس شرکت‌های تازه‌وارد به حوزه مذکور هستیم.

شهر لندن میزبان بسیاری از این کارآفرینان و برندهای تازه تاسیس شده است و طبق برآوردها تقریبا 40 درصد نیروی کار این منطقه در بخش‌های خدمات مالی فناورانه کار می‌کنند.

اما قاره آسیا و اقیانوسیه نیز فعالیت‌هایی داشته‌اند و تخمین زده می‌شود که پروژه‌های بزرگ در زمینه فین‌تک از سال 2015 در این قاره‌ها شروع به کار کرده‌اند. در حال حاضر غول‌های آسیا و اقیانوسیه در بخش تکنولوژی مالی Tyro Payments، QuietGrowth و Stockspot هستند. دانشگاه‌ها نیز شروع به کار در بخش فین‌تک نموده‌اند و کارهای تحقیقاتی بسیاری را انجام می‌دهند.

به‌طور مثال، بخشی از دانشگاه هنگ‌کنگ با کمک دانشگاه نیوساوث ولز (University of New South Wales) مقاله‌ای را منتشر نموده که تکامل فن‌آوری مالی و قانون‌گذاری در زمینه آن را بررسی کرده است. همه‌ی این‌ها نشان‌ می‌دهند که چه‌قدر فین‌تک مورد توجه قرار گرفته و چه‌قدر روی آن سرمایه‌گذاری شده تا در آینده پیشرفت کند.

ولی مثل اکثر فن‌آوری‌ها این مورد نیاز ضعف‌ها و دردسرهایی دارد. جریان بیزنس‌های فین‌تک در ایران چند سالیست که راه افتاده است و همه می‌خواهند در این زمینه فعالیتی داشته باشند. اما مشکل این‌جاست که بیش‌ترشان تصور درستی از اوضاع و احوال ندارند و فقط سعی می‌کنند از تکنولوژی به‌صورت وسیع بهره ببرند.

از سوی دیگر مرکز توسعه تجارت الکترونیک از همه خدمات دهندگان پرداخت آنلاین خواست در یک پکیج کامل جمع شوند و چیزی واحد را بسازند. محبوب شدن سیستم شاپرک محصول نهایی این تصمیم بود که حالا آن را در همه‌جا می‌بینیم و به یکی برترین‌ و پربازدیدترین سایت‌های ایران تبدیل شده است.

در واقع باید قدرت فن‌آوری و قانون در سطح قرار بگیرد و تکنولوژی اکثر اوقات پیروز گردد. لکن قدرت فن‌آوری در کشورمان کم است و امید می‌رود که در آینده‌ای نزدیک شاهد افزایش قدرت تکنولوژی باشیم. چراکه با این علم می‌شود پیشرفت کرد و از بخش‌های مختلفی درآمد کسب نمود. گفتنیست که در حال حاضر درگاه‌های پرداخت دیگر هم در ایران کار می‌کنند و خدمات مشابهی را مانند شاپرک را ارائه می‌دهند.

از طرفی، متاسفانه سیستم‌های خارجی ایران را تحریم‌ کرده‌اند و در کشورمان حضور ندارند. اما همان‌طور که گفتیم این موضوعی جهانی نیست و فقط در ایران صدق می‌کند.

مشکلات فین‌تک در کل دنیا چیست؟

با توجه به اطلاعات به‌دست آمده، صنایع فین‌تک المان‌های مهمی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهند.

سلامتی یکی از چیزهاییست که توسط فین‌تک در معرض خطر است و هر روز هم وضع بدتر می‌شود. با رشد هر استارت‌اپی در حوزه‌ی تکنولوژی مالی خدمات جدیدی فراهم می‌شود که همه در خانه انجام می‌شوند.

این موضوع باعث می‌شود که کم‌تر به بیرون برویم و فعالیت (هر چند کمی) داشته باشیم. می‌توانیم در خانه‌ی خود تمام کارها را به سرانجام برسانیم، بدون آن‌که از جای‌مان تکان بخوریم. چنین موضوعی در قدم اول چاقی را به وجود می‌آورد و بعد از آن هم انسان به بیماری‌های بسیاری دچار می‌شود.

مشکل بعدی از بین رفتن حریم خصوصی است.

موضوعی طبیعیست که برای پیدا کردن نیاز کاربران باید رفتارهای وی را تحت نظر گرفت و براساس آن‌ها کارهایی را انجام داد. با توجه به این‌که کاربران عصر حاضر بسیاری از اعمال را در دنیای مجازی انجام می‌دهند، در نتیجه دسترسی به اطلاعات‌شان راحت‌تر شده. با رشد فین‌تک، سیستم‌های جاسوسی متعددی به وجود می‌آیند تا رفتار کاربر را به دقت بررسی کنند و بعد از دیتاهای موجود ایده‌های جدیدی برای راه‌اندازی شرکت‌ها به وجود بیایند.

موضوع بعدی از دست دادن کار است.

هوش مصنوعی در فین‌تک هم حضور دارد و خیلی زود خدمات مالی جدیدی را به ارمغان می‌آورد.

این یعنی شما کار خود را از دست خواهید داد! وقتی کار شما را ربات‌ها یا نرم‌افزارها انجام می‌دهند، دیگر لازم نیست در بانک باشید و اعمال مختلفی را انجام دهید. ماشین‌ها به جای‌تان کاربران را شناسایی می‌کنند و خدمات بسیاری را برای‌شان انجام می‌دهند. چراکه هم آن‌ها دارای حافظه و هوش بیش‌تری هستند، نیاز به مرخصی و روزهای تعطیل ندارند و همین‌طور کارها را خیلی دقیق‌تر از آدم‌ها انجام می‌دهند.

پس اگر کاربران بخواهند فرآیندهای مالی را تماما با تکنولوژی انجام دهند، حتما اخراج می‌شوید! البته این مورد در آینده بر روی همه شغل‌ها تاثیر می‌گذارد و دیگر لزومی ندارد کسی کاری انجام دهد.

کسب‌و‌کارهای نوپا می‌توانند در فرآیندهای مختلفی فعالیت کنند که عبارت‌اند از: پرداخت‌ها از جمله کیف پول دیجیتال و پرداخت نفر به نفر، دادن سرمایه به گروهی از افراد، بیمه، مشاوره و همین‌طور زیرساخت‌هایی مثل امنیت.

هر کدام از این پروسه‌ها می‌توانند نقشی اساسی در یک استارت‌آپ در حوزه‌ی فین‌تک داشته باشند و به کاربران خدماتی جدید را ارائه دهند. این مهم موجب شد تا بانک‌ها نیز به این بخش وارد شوند و کارهایی را انجام دهند.

بانک‌داری با کمک تکنولوژی می‌تواند بسیار موثرتر از قبلا باشد.

با کمک نرم‌افزارهای کارآمد می‌توان طیف وسیعی از اعمال بانکی را در داخل خانه انجام داد. از چند وقت پیش تمام بانک‌های ایران اپلیکیشن‌های مخصوص به خود را روانه مارکت‌های اپ کرده‌اند تا برای کاربران انجام کارهایی را مثل موجودی گرفتن ساده کنند. در آینده‌ای نزدیک امید می‌رود که بتوان با کمک هوش مصنوعی فن‌آوری مالی را بیش از پیش کارآمد کرد. فرض کنید که در چند سال بعد بتوانید با صدای خود حسابی در خانه (در هر بانکی) باز کنید و دیگر وقت خود را پشت ترافیک و صف‌های طولانی بانک‌ها تلف نکنید.

موبایل‌ها به‌عنوان جزء جداناشدنی از زندگی‌ها می‌توانند در بخش فین‌تک به کار بیایند.

غیر از استفاده از اپلیکیشن‌های متعدد، می‌توانیم با فن‌آوری ارتباط حوزه‌های نزدیک (NFC) بدون این‌که کارت اعتباری خود را بیرون بیاوریم و در دستگاه کارت‌خوان بکشیم، اطلاعات بانکی خود را به گوشی دهیم و سپس فقط دیوایس را نزدیک دستگاه کارت خوان ببریم، مبلغ مورد نظر پرداخت می‌شود و پول با نهایت امنیت انتقال می‌یابد.

گذشته از همه‌ی این قابلیت‌ها و ویژگی‌های هیجان‌انگیز، فین‌تک کیف پول‌های دیجیتالی را به وجود آورد که می‌توانیم رمزارزهای خود را درون آن ذخیره کنیم. این ارزها در همه‌جا کاربرد دارند و به‌شدت در حال پیشرفت هستند. طوری که افراد زیادی در این حوزه میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری کرده‌اند تا رمزارزهای تازه‌ای طراحی شود و مورد استفاده قرار بگیرند. اشخاص زیادی هم هر سال به استخراج این نوع ارزها روی می‌آورند و هزاران دلار برای خرید کامپیوترهای قدرت‌مند هزینه می‌کنند.

با پیشرفت فین‌تک در سال‌ها یا دهه‌های آینده شاهد از میان برداشته شدن پول نقد هستیم که امروزه به‌ وفور یافت می‌شود و امنیت آن هر لحظه مورد تهدید قرار می‌گیرد. انتقال پول از طریق بستر اینترنت به یک عادت تبدیل خواهد شد و تمام کارها در همین بستر (و صد البته بلاک‌چین) صورت می‌گیرد.

 

آیا این مطلب مفید بود؟
‌بله‌‌خیر‌
این اصطلاح در واژه‌نامه جامع بورسینس منتشر شده است.سایر اصطلاحات و واژه‌های اقتصادی و مالی را ببینید ...

شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:

  • می‌توانید در دارایی‌هایی مانند طلا و مسکن سرمایه‌گذاری کنید
  • در صندوق‌های سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید

برای شروع سرمایه‌گذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
blankثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره
blank

جدیدترین واژه‌ها و اصطلاحات

هج فاند
هج فاند (Hedge Fund) یا صندوق پوشش ریسک نوعی مشارکت محدود بین سرمایه‌گذاران خصوصی است. سرمایه‌ی هج فاندها...
سهام خزانه
سهام عادی یا ممتاز یک شرکت سهامی که توسط همان شرکت مجددا خریداری شده است را به‌عنوان سهام خزانه  (به...
خزانه
خزانه امروز محل تمرکز نقدینه دولت، دریافت‌ها و پرداخت‌های آنها است. یکی از مهم‌ترین وظایف خزانه، جمع...
نسبت قیمت به درآمد
نسبت میان قیمت و درآمد هر سهم شرکت را نسبت قیمت به درآمد (یا نسبت P/E) می‌نامند. اگر نسبت P/E یک شرکت...
سوگیری
بایاس (Bias) یا سوگیری به هر نوع خطای سیستماتیک در طرح (Design)، انجام (Counduct) و آنالیز مطالعه می‌گویند...
بودجه بندی سرمایه‌ای
بودجه‌بندی را فرایند تخصیص منابع محدود به نیازهای نامحدود می‌دانند. مجموع کوشش‌هایی که صرف تدوین و تخصیص...
شاخص NFP
شاخص NFP یکی از عوامل اصلی ایجاد نوسان در بازارهای مالی است و روند حرکت قیمت را در هر ماه مشخص می‌کند....
کالای عمومی
در علم اقتصاد کالاها بر اساس 2 ویژگی رقابت پذیری و تخصیص پذیری به چهار دسته تقسیم می‌شوند. کالایی که...
blank