کارل ایکان

نکات کلیدی موفقیت در سرمایه گذاری از زبان کارل آیکان

در بررسي زندگي‌نامه آيكان به نكات كليدي موفقيت و نوع نگاه او به سرمايه‌گذاري اشاره شده است.

 اهميت به سهام طلايي و مديريتي پرهيز از تمركز بر سهام يك شركت خاص و از همه مهم‌تر تشخيص درست زمان خريد و فروش از جمله نكات كليدي و رموز موفقيت اين سرمايه‌گذار شناخته شده است. بخشي از ادامه زندگي‌نامه وي كه در كتاب 23 اصل موفقيت وارن بافت منتشر شده را در ادامه مي‌خوانيد.

بازي حرفه‌اي‌ها در وال‌استريت

اولين اقدام آيكان پنهان كردن چهره واقعي خود بود. او و شريكش، آلفرد كينگزلي به عنوان سرمايه‌گذاراني مهربان، «كه ممكن است سرمايه‌گذاري خود را افزايش دهند»، به مديريت تاپان (اولين شركتي كه او قصد تصاحب آن را نمود) معرفي شدند و براي رسيدن به هدف خود، پرسش‌هايي ساده لوحانه در مورد شركت و محصولاتش پرسيد.

نيازي به گفتن ندارد كه آيكان پاسخ آن پرسش‌ها را مي‌دانست. اما با اين كار به هدف خود در جهت آرام كردن مديريت تاپان در مورد احساس امنيت رسيد و اجازه داد تا آنها با خود فكر كنند كه او و كينگزلي از اينكه مديريت براي صحبت در مورد شركت به آنها وقت داده است خوشحال هستند.

سرمايه‌گذاران بزرگ به ندرت با كسي در مورد فعاليت خود در بازارها صحبت مي‌كنند. اما آيكان اين گونه نبود. او در مرحله دوم از‌ ترفند خود، براي آنكه مديريت شركت از اقدام آنها آگاه نشود همچنان به صحبت كردن با آنها ادامه داد بدون آنكه هدف اصلي‌اش فاش شود.

هنگامي كه آيكان سهام خود را در تاپان افزايش داد، مديريت شركت مصمم‌تر شد تا نيت اصلي او را دريابد. اما او كماكان خود را به عنوان يك سرمايه‌گذار بلندمدت و علاقه‌مند به تاپان معرفي مي‌كرد.

گام سوم او جستجو براي جايگاهي در هيات‌ مديره بود. تقريبا در چنين زماني بود كه مديريت شركت متوجه شد كه نيت واقعي آيكان هر چه باشد، ممكن است امنيت آنها را به خطر اندازد. البته ديگر براي هرگونه اقدام دفاعي دير شده بود.

دانستن اين نكته ضروري است كه آيكان به دانشگاه پرينستون رفت و ـ همچون شوارتز ـ به تحصيل رشته فلسفه پرداخت. پايان نامه او برنده جايزه اول شد. ثابت شد كه مانند شوارتز، فلسفه، عاملي حياتي در موفقيت بعدي آيكان در سرمايه‌گذاري بود.

متمركز بمانيد

پس از ورود به هيات مديره، آيكان به مديريت فشار مي‌آورد تا بخش‌هايي از شركت ـ يا تمام آن ـ را براي بازگرداندن پول سهامداران، بفروشد. در نهايت، مديريت كه نا‌اميدانه شاهد انحلال شركت خود توسط آيكان بود، خريداري را در شركت سوئدي الكترولوكس كه توليد‌كننده لوازم خانگي بود، پيدا كرد كه سرانجام در اواخر سال 1978 سهام آيكان را با قيمت 18 دلار براي هر سهم خريد.

آيكان در برابر 321500 سهم خود سودي معادل 7/2 ميليون دلار به دست آورد. جالب بود كه ديك تاپان رييس شركت پيرو آيكان شد و در تلاش براي قبضه كردن مالكيت شركت‌هاي بعدي در كنار آيكان قرار گرفت.

آيكان پس از فروش سهام تاپان موقعيت سرمايه‌گذاري بسيار خوبي را پيدا كرد كه او را به يكي از بزرگ‌ترين و ثروتمند‌ترين سرمايه‌گذاران تبديل ‌كرد.
حمله ناگهاني او به شركت تاپان مانند يك روياي موفقيت‌آميز بود. اما آيكان حتي براي خوردن يك ليوان نوشيدني نيز وقت تلف نمي‌كرد چه برسد به اينكه به تعطيلات برود. او و كينگزلي هميشه به سختي مشغول كار بر روي هدف بعدي خود بودند. آنها الگويي براي خود داشتند كه در مدت ده سال بعد نيز از آن پيروي كردند و در طول اين مدت در مورد پانزده شركت مانند تاپان از روشي مشابه استفاده نمودند.

آنها هر بار تمركز خود را به طور كامل، تنها بر يك يا دو سرمايه‌گذاري معطوف مي‌كردند. آيكان نيز همچون بافت و شوارتز، هميشه تا آنجا كه مي‌تواند سهام شركت مورد نظر خود را خريداري مي‌كند، او گاهي اوقات تا حدي كه ممكن است از منابع خود بهره برداري مي‌كند. آيكان، آن توصيه قديمي در مورد تنوع بخشي را كاملا ناديده مي‌گيرد و در نتيجه پاداش‌هاي هنگفتي به دست مي‌آورد.

او و كينگزلي شركت‌هايي همچون گلف و وسترن، گودريچ، مارشال فيلد، و فيليپس پتروليوم را هدف قرار دادند. سهام تمام اين شركت‌ها با كاهش قيمت‌هاي قابل توجه نسبت به ارزش دفتري خود خريد و فروش مي‌شدند. هيچ كدام از آنها داراي سهام دار عمده نبودند، بنابراين مديريت آنها ـ تنها رقيب آيكان براي در اختيار گرفتن شركت – نسبت به روش اتخاذ كرسي هيات مديره آيكان، آسيب‌پذير بود. تمام آن شركت‌ها دارايي‌هايي قابل فروش داشتند، و يا كساني كه مايل به تصاحب آنها بودند را به خود جذب مي‌كردند.

پاسخ به سوالات اساسي از زبان سرمايه‌گذار موفق

آيكان، كاهش قيمت نسبت به ارزش ذاتي، آسيب‌پذيري تركيب سهامداران (به لحاظ كسب كرسي هيات مديره) و نقد شوندگي شركت مورد نظر را اندازه‌گيري مي‌كند. پاسخ سوالات زير براي او كاملا روشن است:

  1. چه چيزي بخرد: شركتي كه سهام دار مديريتي ندارد و با قيمتي پائين‌تر از ارزش واقعي خود در حال معامله است و پتانسيل قبضه نمودن مالكيت را دارد.
  2. چه موقع آن را بخرد: هنگامي كه تمام معيارهاي از پيش مشخص شده را دارد.
  3. چه قيمتي بپردازد: قيمتي بسيار پايين‌تر از ارزش واقعي سهام.
  4. چگونه آن را بخرد: سهام آن را به صورت نقد بخرد.
  5. چند درصد از سبد سهام خود را به خريد آن اختصاص دهد: تا آنجا كه برايش مقدور است.
  6. نظارت و كنترل بر پيشرفت سرمايه‌گذاري‌ها: فرآيند دائمي برقراري ارتباط با مديريت شركت براي‌ترغيب آنها به فروش، تجديد ساختار، يا انحلال شركت. همزمان جستجو براي خريداران بالقوه شركت.
  7. چه زماني بفروشد: هنگامي كه مالكيت شركت را قبضه نمود يا هنگامي كه مديريت پيشنهادي براي خريد سهام او ارائه مي‌دهد. زماني كه وضعيت دفاعي شركت بيش از حد قوي است يا هنگامي كه روش او موثر واقع نمي‌شود سهام خود را حفظ مي‌كند. هنگامي كه او كنترل شركت را به دست مي‌آورد، معمولا دارايي‌ها را مي‌فروشد و يا به نحو ديگري پول خود را پس مي‌گيرد، (براي مثال با استفاده از جريان نقدينگي شركت براي تامين مالي تصاحب كنترل شركت‌هاي ديگر) بدون آنكه كنترل شركت را از دست بدهد.
  8. تجديد ساختار پرتفوليوي شركت‌هاي خريداري شده: ترازنامه شركت‌هاي آيكان تنها حاوي وجه نقد و سهام منطبق با اهداف سرمايه‌گذاري او است يا به اين سمت حركت مي‌كند. او از حاشيه سود يا وام‌ها براي شركت استفاده مي‌كند تا قدرت خريد ميزان پول نقد خود را چند برابر كند.
  9. روش جستجو: تعداد زيادي از گزارش‌هاي ساليانه هيات مديره گزارشات مالي حسابرسي شده و ساير گزارشات و هر گونه اطلاعات مرتبط را مورد بررسي قرار مي‌دهد.
  10. محفاظت در برابر ريسك سيستماتيك از قبيل فروپاشي‌هاي بازار: قيمتي پايين‌تر از ارزش واقعي شركت مي‌پردازد و آن را حاشيه امنيت خود به حساب مي‌آورد.
  11. مواجهه با اشتباهات: در مورد خارج شدن از شرايط به مذاكره مي‌پردازد.
  12. هنگامي كه اين سيستم پاسخگو نيست چه اقدامي انجام دهد: همه چيز را متوقف مي‌كند. منتظر مي‌شود يا روش خود را مجددا مورد بازبيني قرار مي‌دهد.

از سهام اجاق گاز تا خريد سهام پرپتانسيل!

مرور زندگي‌‌نامه کارل آیکان روايتگر نكات جالبي است، اينكه آيكان از خريد سهام يك شركت توليدكننده اجاق‌گاز شروع مي‌كند و در خلال سال 1970 كه آمريكا شرايط تورمي داشت، اقدام به خريد سهام شركت‌هاي داراي دارايي‌هاي ثابت و مشهود مي‌كند. روزهايي كه ارزش سهام بسياري از شركت‌ها پايين‌تر از ارزش ذاتي خود قرار داشت. سراسر زندگي‌نامه سرمايه‌گذاري آيكان اين مهم را گوشزد مي‌كند كه در شرايط تورمي فقط دارايي بخريد.

كتاب 23 اصل موفقيت وارن‌ بافت اين بار روايتگر زندگي‌نامه كارل آيكان شده است: در اواخر سال 1977، كارل آيكان، خريد سهام يك شركت توليد‌كننده اجاق گاز در اهايو به نام «تاپان» را آغاز كرد. او به خريد اين سهام ادامه داد تا اينكه 20 درصد از سهام اين شركت را به دست آورد.

يك معامله‌گر اهل نيويورك چه چيزي در مورد اجاق گاز يا توليد در اين زمينه مي‌داند؟ او اطلاعات چنداني در اين زمينه نداشت. اما مي‌توانست ‌ترازنامه را بخواند. براي او واضح بود كه ارزش ويژه هر سهم حدود 20 دلار مي‌باشد و اين در حالي است كه قيمت هر سهم آن در بازار تنها 50/7 دلار بود و اين واقعيت حاشيه امنيت خوبي را براي تصاحب اين سهام ايجاد مي‌كرد.

تنها برخي از افراد بر اين عقيده بودند كه قيمت سهام تاپان مناسب است. براي مثال، صنايع ليتون تصميم به تصاحب اين شركت گرفت، اما به اين نتيجه رسيد كه تاپان در شرايطي وحشتناك است و به اين‌ترتيب از اين كار صرف نظر كرد.

عموي آيكان كه چند سال قبل از آن، 400 هزار دلار براي كسب و كار در بورس نيويورك، به او قرض داده بود، با خود تصور مي‌كرد كه آيكان ديوانه شده است.
اما هنگامي كه برادر زاده‌اش تنها يك سال بعد، مبلغي معادل 7/2 ميليون دلار سود از سهام تاپان به دست آورد، نظر خود را تغيير داد. تاپان همچنين خصوصيت ديگري داشت كه براي آيكان جذاب بود: هيچ‌گونه سهامدار عمده و مديريتي نداشت. آيكان با به دست آوردن 20 درصد از آن شركت اقدام به تغيير ساختار شركت كرد.

استفاده از ناكارآيي‌هاي بازار

در سال 1967، آيكان انجام معامله براي خودش را از طريق جايگاه اختصاصي خود در بازار سهام نيويورك آغاز كرد. او بولتن خبري هفتگي در مورد اختيارات خريد و فروش سهام منتشر كرد كه تنها منبعي بود كه به طور عمومي در دسترس قرار داشت و اطلاعاتي در مورد قيمت آپشن ارائه مي‌داد.
آيكان فعاليت خود را گسترش داد و متوجه ناكارآيي مشابهي در قيمت‌گذاري صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري مشترك شد، كه تقريبا همه آنها با كاهش قيمت عمده‌اي نسبت به ارزش دارايي‌هاي تحت مالكيت خود، مشغول فعاليت بودند، به اين‌ترتيب او شروع به خريداري واحدهاي سرمايه‌گذاري اين صندوق‌ها كرد.
آيكان نيز همچون بافت و شوارتز، صريحا بر اين باور است كه نظريه بازار كارآمد كاملا بي‌معنا است. تمام حرفه او در وال‌استريت بر اين مبنا شكل گرفته بود كه اين ناكارآيي بازار را بيابد و از آنها بهره‌مند شود.

روش كار آيكان

يكي از عوامل موثر در موفقيت آيكان، همكار او آلفرد كينگزلي بود كه در سال 1968 به او پيوست. آيكان، محاسبات را به كينگزلي سپرد تا او اطلاعات را به خوبي بررسي و اهداف احتمالي سرمايه‌گذاري را مشخص كند تا سپس آيكان از ميان آنها بهترين‌ها را انتخاب نمايد.

روزي در هنگام صرف ناهار آيكان و كينگزلي متوجه شدند كه مي‌توانند همان روشي را كه در مورد صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري مشترك با سرمايه ثابت استفاده كرده بودند، در مورد ديگر شركت‌هاي پذيرفته شده در بورس و فرابورس كه قيمت كنوني سهامشان بسيار پايين‌تر از ارزش دفتري آنها است به كار گيرند و زمان‌بندي آنها كاملا مناسب بود، بنابراين آنها خريد را شروع كردند. پس از بازار نزولي سال‌هاي 1973 تا 1974، مجددا با اولين شوك نفتي، جهش سهام در سال 1975 به آرامي آغاز شد تا آنكه بزرگ‌ترين بازار رو به‌ترقي تاريخ در سال 1982 آغاز شد و سودهاي رويايي براي آنها به ارمغان آورد.

در واقع در دهه 1970 تورم به شدت در حال افزايش بود، ارزش دارايي‌هاي مشهود همچون طلا و مسكن به سرعت بالا رفته بود، اما اين تغييرات هنوز در‌ترازنامه‌هاي شركت‌ها تاثير خود را نشان نداده بود و اين اتفاق بايد دير يا زود به وقوع مي‌پيوست. در چنين شرايطي، سهام بسيار زيادي با قيمتي پايين‌تر از ارزش ذاتي آنها، خريد و فروش مي‌شد، اما به علت تورم، كاهش قيمت نسبت به ارزش دارايي‌ها در زمان تسويه بيشتر از اين ميزان بود. اين شرايط باعث ايجاد حاشيه امنيت بسيار بالايي براي آيكان شد. تاپان، تنها اولين مورد از سرمايه‌گذاري‌هاي پايين‌تر از ارزش واقعي بود كه آيكان و كينگزلي به دنبال آنها بودند.

شاهراه موفقيت در بازار

واضح است كه آيكان روش كاملا مشخصي براي خروج دارد كه در درون سيستم سرمايه‌گذاري او نهفته است. او هيچ چيزي را نمي‌خرد، مگر اينكه ابتدا طرح خروج خود از آن را به دقت بررسي كرده باشد.
او به دقت در ميان شركت‌هاي ثبت شده به دنبال آنهايي مي‌گشت كه قيمت سهام آنها بسيار پايين‌تر از ارزش دفتري و ارزش ذاتي آنها بود، و هيچ كس از جمله مديريت شركت، مالك سهام زيادي از شركت نبود. پس از آنكه هدف خود را مشخص مي‌كرد، بي‌سر و صدا شروع به جمع‌آوري سهام مي‌كرد و تا آنجا كه مي‌توانست اقدام به خريد سهام آن شركت مي‌نمود و بعد از چند سال محصول استراتژي خود را به بهترين نحو برداشت مي‌كرد.

آیا این مطلب مفید بود؟
‌بله‌‌خیر‌

شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:

  • می‌توانید در دارایی‌هایی مانند طلا و مسکن سرمایه‌گذاری کنید
  • در صندوق‌های سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید

برای شروع سرمایه‌گذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
blankثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره
blank

نوشته‌های مشابه

0 0 رای
به مطلب امتیاز دهید:
اشتراک
اطلاع از
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه‌ها