بیتکوین معروفترین و اولین ارز دیجیتالی است که توسط یک فرد ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو به دنیا معرفی شد و یک نرمافزار متنباز بود که در سال 2009 ظهور کرد.
بیتکوین یک نسخه همتا به همتا از پول الکترونیک است که این اجازه را به افراد میدهد تا به صورت آنلاین پرداختهای خود را به دیگر افراد در سراسر دنیا (بدون نیاز به نهادهای مالی) انجام دهند.
بیشتر بخوانید: بیتکوین چیست؟
عناوین مطلب:
هرچند در حال حاضر صدها ارز دیجیتال مختلف در دنیا وجود دارد؛ اما بیتکوین بیشتر از همه با اقبال عمومی مواجه شده و معروفتر است.
در ادامه این مقاله قصد داریم مزایا و معایب بیتکوین را نسبت به سایر ارزهای دیجیتال مورد بررسی قرار دهیم.
مزایای بیتکوین
قابلیت بهتر و آسانتر تبدیل شدن به ارزهای دیگر
یکی از مهمترین قابلیتها و ویژگیهای بیتکوین این است که کاربران میتوانند به راحتی آن را به دلار و یورو و یا هر ارز فیات دیگری تبدیل کرده و از این نظر نسبت به سایر ارزهای دیجیتال وضعیت فوقالعاده بهتری دارد.
تبدیل کردن بیتکوین به پول نقد آسان است. اینجا بخوانید: چگونه بیتکوین را به پول تبدیل کنیم؟
اما برای تبدیل ارزهای دیجیتال گمنامتر به پول نقد، ابتدا باید آنها را از طریق سایتهایی مانند چنجلی، بایننس و… به بیتکوین یا ارزهای مشهور دیگری مانند اتریوم تبدیل کرد و سپس بیتکوین یا اتریوم را فروخت.
محبوبیت و پذیرش بیشتر در بین مردم
برخی از سرویسها، کمپانیها، فروشگاههای معتبر در سراسر دنیا بیتکوین را به عنوان یکی از راههای پرداخت قبول کرده و آن را به گزینههای پرداخت خود اضافه کردهاند. مردم نیز نسبت به دیگر ارزهای دیجیتال، علاقه بیشتری به بیتکوین دارند.
همانطور که قطعا میدانید بیتکوین مبنی بر تکنولوژی بلاکچین کار میکند که یک ماهیت غیر متمرکز دارد. هیچ محدودیتی در انتقال پول نیست و برخلاف فرستادن پول در دنیای واقعی به کشورهای دیگر، هیچ نظارتی روی بیتکوینهای فرستاده شده وجود ندارد.
در ضمن انتقال پول بین کشورهای مختلف در بیتکوین بسیار راحتتر از دیگر ارزهای دیجیتال است؛ زیرا بیتکوین در سراسر دنیا شناخته شدهتر بوده و مقبولیت بیشتری بین مردم دارد.
افراد بیشتری را میتوانید بیابید که بیتکوین قبول کنند.
هزینه تراکنش مناسب
در بیتکوین هزینه انجام تراکنشها بسیار پایینتر از دیگر انواع ارزهای مجازی است. هرچند که این مقدار متغیر است؛ اما این مقدار به ندرت به بیش از 1 دلار میرسد و اغلب با هزینه چند سنت میتوان تراکنش را انجام داد.
ناشناس بودن و امنیت در مقایسه با ارزهای سنتی
وقتی شما با استفاده از کارت بانکی و یا هر روش پرداخت آنلاین دیگری پولی پرداخت میکنید؛ سازمان گیرنده پول و سازمانهای نظارتی روی این تراکنش کنترل داشته و میتوانند آن را پیگیری کنند.
در مورد بیتکوین کاربران آدرس کیف پول افراد را میتوانند پیدا کنند؛ اما به هیچ وجه در مورد هویت آن شخص اطلاعاتی پیدا نخواهند کرد.
مستقل بودن و عدم وجود مدیران و سازندگان
از آنجایی که بیتکوین توسط هیچ شرکت و یا شخص دولتی خاصی ساخته نشده است، در برابر تاثیرات سیاست مقاوم بوده و مستقل است. برخی ارزهای دیجیتال که کمتر معروف هستند توسط کمپانیهای مختلف مدیریت میشوند (مانند ریپل) که ماهیت غیرمتمرکز بودن آنها زیر سوال میرود.
ارزهایی مانند ریپل یا استلار توسط شرکتی خاص اداره و مدیریت میشوند و غیرمتمرکز نیستند.
محدودیت و کمیابی آن را با ارزشتر میکند
محدودیت تعداد بیتکوینهای موجود باعث شده است که محبوبیت فوقالعاده زیادی پیدا کرده و در نتیجه ارزش مادی آن نیز بسیار بالاتر برود.
در دنیا تنها 21 میلیون بیتکوین وجود خواهد داشت که تا کنون بیش از 18 میلیون واحد از آن استخراج شده است. هیچکس نمیتواند الگوریتم بیتکوین را طوری دستکاری کند که قابلیت استخراج بیش از 21 میلیون کوین وجود داشته باشد.
انتظار میرود که آخرین بیتکوین حدودا در سال 2140 میلادی استخراج شود.
معایب بیتکوین
زمان طولانی انجام تراکنشها
بزرگترین مشکل بیتکوین سرعت انجام تراکنشهایش است. سرعت تراکنشهای بیتکوین در مقایسه با دیگر رمزارزها مثل ریپل و یا اتریوم بسیار پایینتر است.
در حال حاضر بیتکوین میتواند در هر ثانیه 6 یا 7 تراکنش را انجام بدهد و این در حالی است که سرویسهای پرداخت آنلاین مثل Visa در هر ثانیه تا 2000 تراکنش را به انجام میرسانند.
طولانی بودن تراکنش بیتکوین به دلیل ساختار شبکه بیتکوین است.
گاهی مورد استفاده کلاهبرداران قرار میگیرد
از آنجایی که تمام فعالیتها در بیتکوین ناشناس بوده و هیچکس قابل پیگیری نیست، این ارز دیجیتال تبدیل به یکی از روشهای مورد علاقه مجرمان برای انتقال پول گردیده است.
البته کلاهبرداران از سایر سیستمهای مالی نیز برای پولشویی و اقدامات غیرقانونی استفاده میکنند.
تغییرات قیمتی شدید
قیمت بیتکوین در این سالها بالا و پایین فوقالعاده زیادی داشته است.
بیتکوین گاهی در کمتر از یکسال بیش از 50 درصد از ارزش خود را از دست میدهد یا اینکه با رشدهای ناگهانی چندبرابر میشود. بالاترین قیمت بیتکوین در سال 2017 به بیست هزار دلار رسید؛ اما اکنون زیر 10 هزار دلار معامله میشود.
عدم وجود پشتیبانی
درست است که غیرمتمرکز بودن یکی از نقاط قوت بیتکوین است؛ اما در برخی موارد نیاز به وجود یک سازمان مرکزی احساس میشود.
برای مثال هنگامی که شما کلید خصوصی کیف پول خود را فراموش کنید؛ آن را برای همیشه از دست داده و هیچ راه بازگشتی نیست.
این موضوع به این دلیل است که شما تنها کسی هستید که کلید خصوصی خود را در اختیار دارید. سیستم غیرمتمرکز باعث میشود که امکان بازگردانی کلید خصوصی به شما وجود نداشته باشد. برخی ارزهای دیجیتال مانند ریپل ویژگیهایی برای حل اینگونه مشکلات دارند.
شاید ارزهای دیجیتال دیگر جایگزین آن شوند
تعداد زیادی ارز دیجیتال وجود دارد که هر روزه در حال ساخته شدن هستند و بسیاری از آنها ویژگیهای خاص و پیشرفتهتری نسبت به بیتکوین دارند؛ برای مثال برخی از آنها از “قراردادهای هوشمند” استفاده میکنند که طرفین معامله را به اجرای تعهداتشان ملزم میکند.
درست مانند قراردادهای هوشمند ویژگیهای جذاب بسیاری وجود دارد که مردم به آنها علاقهمند میشوند.
سخن پایانی
بیتکوین نقاط قوت و ضعف خاص خودش را دارد؛ ولی این موارد باعث نمیشود بیتکوین را غیرقابل اعتماد بدانیم.
همانطور که بسیاری از متخصصان اقتصاد و تکنولوژی عقیده دارند، ارزهای دیجیتال رفته رفته اهمیت بسیار بیشتری در دنیا پیدا خواهند کرد.
کل بازار ارزهای دیجیتال اغلب از بیتکوین تاثیر میپذیرد. وقتی پای سرمایهگذاری به میان میآید؛ ریسکها و خطرات بسیاری سرمایه ما را تهدید میکند؛ اما نمیتوان این حقیقت را انکار کرد که ارزهای دیجیتال یکی از بزرگترین ابداعاتی است که بشر در طول تاریخ از آن استفاده کرده است.
سایر مزایا و معایب بیتکوین را شما در بخش نظرات بنویسید.
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
|
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: