داراییهای جاری و غیر جاری یکی از بهترین فاکتورهای ارزیابی وضعیت مالی شرکتها و میزان سوددهی آنها محسوب میشوند.
دارایی به اموال یا منابع اقتصادی یک شرکت گفته میشود که میتواند منابع اقتصادی، تسلط مالکانه واحد تجاری و قابلیت تبدیل به پول نقد را شامل شود.
بر طبق استاندارد حسابداری شماره یک، داراییها باید در گزارش صورتهای مالی به دو دسته تفکیک شوند: جاری و غیرجاری.
عناوین مطلب:
یک سازمان یا موسسه با استفاده از این داراییهای جاری و غیر جاری که در اختیار دارد میتواند منافع اقتصادی در حال حاضر و آتی خود را تامین کند و منافع اقتصادی را از خارج به سازمان جریان دهد.
ارزیابی صورتهای مالی و ترازنامه مالی یک شرکت نیز، به ما کمک میکند تا بتوانیم اطلاعات مالی و شرایط داراییها و بدهیهای شرکت مورد نظر را بررسی کنیم.
در این مقاله قصد داریم شما را با داراییهای جاری و غیر جاری و تفاوت بین این دو آشنا کنیم.
نکات کلیدی
- در ترازنامههای مالی یک شرکت، انواع دارایی جاری و غیرجاری شرکت ذکر میشود که میتوان با بررسی آنها بنگاه تجاری را ارزیابی کرد.
- دارایی جاری، دارایی است که بتوان آن را به سرعت به پول نقد یا Cash تبدیل کرد.
- داراییهای غیرجاری، شامل مواردی میشود که طبق سرمایه گذاریهای بلند مدت شرکت خریداری شدهاند.
داراییهای جاری و غیر جاری از چه نظر متفاوتند؟
منابع یک شرکت را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد: داراییهای جاری (current assets) و داراییهای غیرجاری (noncurrent assets).
فرق اصلی بین داراییهای جاری و غیرجاری خط زمانی پیشبینی شده برای استفاده از آنهاست.
داراییهای جاری و غیر جاری در ترازنامه فهرست میشوند و پیش از جمعزده شدن و یکی شدن در برابر بدهیها (liabilities) و سهام (equities) در قالب دو دسته جداگانه در نظر گرفته میشوند.
داراییهای جاری
داراییهای جاری، ارزش تمام داراییهایی را نشان میدهند که از نظر منطقی میتوان انتظار داشت طی یک سال آینده به وجه نقد تبدیل شوند.
داراییهای جاری از سایر منابع جدا هستند زیرا شرکت برای تامین هزینههای عملیات در حال انجام و همچنین پرداخت هزینههای جاری از داراییهای جاری خود استفاده میکند.
داراییهای جاری برای هر شرکت و کسب و کاری مهم هستند زیرا میتوانند برای تأمین منابع مالی روزانه مورداستفاده قرار بگیرند و هزینههای در حال انجام را پرداخت کنند.
بسته به نوع شرکت، داراییهای جاری میتوانند از بشکههای نفت خام تا کالاهای تولیدشده و ارز خارجی را شامل شوند.
در یک ترازنامه، داراییهای جاری بهصورت عادی به خاطر نقدشوندگی بالا یا سهولت تبدیلشدن به پول نقد، نمایش داده میشوند.
بیشتر بخوانید: تفاوت دارایی ثابت با دارایی جاری چیست؟
نمونههایی از داراییهای جاری شامل موارد زیر هستند:
- وجه نقد و معادلهای نقد: شامل کلیه وجوهی که متعلق به موسسه و شرکت است شامل وجوه موجود در صندوق، وجوه تنخواه گردانها و وجوه نقد نزد بانکها
- سرمایهگذاریهای کوتاهمدت: هنگامی که وجوه نقد مازاد بر نیاز در موسسه و یا شرکت وجود دارد و در کوتاهمدت به آن نیازی نباشد، به منظور کسب بازدهی در یک دوره کوتاهتر از یک سال اقدام به سرمایهگذاری آن در اوراق بهادار کوتاه مدت میشود.
- اسناد و حسابهای دریافتنی: باتوجه به اینکه بخش زیادی از فروش شرکتها و موسسات معمولا به صورت نسیه است، این نوع مطالبات اهمیت زیادی دارد.
- پیش پرداختها: مبالغی که جهت خرید مواد اولیه و یا هزینهها از قبیل بیمه اموال و داراییها و یا هزینه اجاره پرداخت میشود که در آینده نزدیک محقق خواهد شد، بعنوان پیشپرداخت تلقی شده و در داراییهای جاری طبقهبندی میشود.
- موجودی مواد و کالا: به داراییهای مشهودی اطلاق میشود که در روند عادی فعالیت شرکت یا برای فروش خریداری شده و نگهداری میشوند و یا در تولید کالاها و خدمات استفاده میشوند و یا تولید شده و جهت فروش ارائه خواهند شد.
- اوراق بهادار قابل معامله مانند اوراق مشارکت.
داراییهای غیر جاری
داراییهای غیرجاری سرمایه گذاریهای بلندمدت یک شرکت هستند که ارزش کامل آنها در عرض یک سال حسابداری مشخص نمیشود.
هر دارایی که جاری نباشد را میتوان در دسته داراییهای غیرجاری جای داد.
نمونههایی از داراییهای غیر جاری عبارتند از:
- زمین
- ماشین آلات، و تجهیزات
- سرمایه گذاریهای بلندمدت: به سرمایهگذاریهایی که جهت کسب سود بیشتر در طولانیمدت با وجهی که در حال حاضر مصرفی برای خرجکرد آن موجود نیست، انجام میشود، سرمایهگذاری بلندمدت گفته میشود.
- داراییهای نامشهود مانند علائم تجاری و سرقفلی: داراییهای بلندمدتی هستند که موجودیت عینی ندارند؛ یعنی وجود فیزیکی نداشته و قابل رویت نیستند، اما با توجه به حقوق و مزایایی که از مالکیت آنها جهت موسسه حاصل میشود، دارای منافع اقتصادی بوده و ارزشمند هستند.
از آنجا که داراییهای غیرجاری عمرمفید طولانی دارند، شرکتها هزینههای خود را طی چندین سال پخش میکنند. این فرآیند به جلوگیری از ضررهای سنگین در طول سالهای گسترش سرمایه کمک میکند.
داراییهای ثابت، مانند ماشینآلات و تجهیزات، و داراییهای نامشهود، مانند علائم تجاری در دسته داراییهای غیرجاری جاری میگیرند.
بدهیهای غیر جاری (Noncurrent Liabilities)
بدهیهای غیرجاری تعهدات بلندمدت مالی یک شرکت هستند که موعد سررسید آنها طی یک سال مالی آینده نخواهد بود.
داراییهای غیرجاری منابع تحت تملک شرکت هستند، درحالیکه بدهیهای غیرجاری منابعی هستند که شرکت قرض گرفته و باید بازگرداند.
بدهیها یا پولی هستند که شرکت باید باز پس دهد و یا خدماتی هستند که شرکت باید انجام دهد و همگی در ترازنامه شرکت درج میشوند.
برخلاف داراییهای غیرجاری، بدهیهای غیرجاری تعهدات بلندمدت بدهی شرکت هستند که انتظار نمیرود ظرف 12 ماه آینده تسویه شوند.
نمونههایی از بدهیهای غیرجاری عبارتند از:
- تعهدات بلندمدت اجاره
- بدهی بلندمدت مانند اوراق قرضه
شرکت از اوراق قرضه پرداختی برای تامین سرمایه یا قرض گرفتن پول استفاده میکند.
اوراق قرضه پرداختی قراردادهای وام بلندمدت بین قرضدهنده و قرض گیرنده هستند. شرکت معمولا اوراق قرضه را برای کمک به تامین سرمایه عملیات یا پروژههای خود منتشر میکند.
از تاریخ انتشار اوراق قرضه، شرکت قول میدهد تا سود و اصل سرمایه را در یک تاریخ از پیش تعیین شده (معمولا بیش از یک سال مالی از تاریخ انتشار) پرداخت کند.
سرمایه گذاران به بدهیهای غیرجاری شرکت توجه ویژه دارند تا مشخص شود که آیا یک شرکت نسبت به جریان نقدی خود بیش از اندازه بدهی دارد یا خیر.
سوالات متداول
منظور از داراییهای جاری چیست؟
داراییهای جاری ارزش تمام داراییهایی را نشان میدهند که از نظر منطقی میتوان انتظار داشت طی یک سال آینده به وجه نقد تبدیل شوند.
منظور از داراییهای غیرجاری چیست؟
داراییهای غیرجاری سرمایه گذاریهای بلندمدت یک شرکت هستند که ارزش کامل آنها در عرض یک سال حسابداری مشخص نمیشود. هر دارایی که جاری نباشد را میتوان در دسته داراییهای غیرجاری جای داد.
بررسی داراییهای جاری و غیر جاری چه کمکی به شرکتها میکند؟
یک سازمان یا موسسه با استفاده از این داراییهای جاری و غیرجاری که در اختیار دارد میتواند منافع اقتصادی در حال حاضر و آتی خود را تامین کند و منافع اقتصادی را از خارج به سازمان جریان دهد.
سخن پایانی
داراییهای جاری و غیر جاری در ترازنامه مالی یک شرکت، یکی از مهمترین فاکتورها جهت سنجش وضعیت مالی و سودوزیان آن شرکت محسوب میشود.
ارزیابی صورتهای مالی و ترازنامه مالی یک شرکت به ما کمک میکند تا بتوانیم اطلاعات مالی و شرایط داراییها و بدهیهای آن شرکت را بررسی کنیم.
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
|
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود:
سلام و عرض ادب
بنده واقعا از بیان نکات کلیدی و بسیار توضیح روان و در عین حال فنی شما کمال تشکر رادارم
ضمن تشکر از زحمات شما
بنده میخاستم بپرسم ایا شما کلاسی حرفه ای اموزشی جهت امادگی برای امتحان جامعه حسابداران رسمی شما سراغ دارید ؟جسارتا و متاسفانه اکثر کلاسها اصلا جنبه فنی لازم را ندارند
سلام وقت بخیر دوست گرامی
ممنون از اظهار لطف و محبت شما
در زمینهای که اشاره کردید فعالیتی نداریم.
سلام یه سوال داشتم اگه در و پنجره شرکت رو تعویض کنیم جزو هزینه اداری عمومی محسوب میشن یا سایر دارایی های غیر جاری؟
اطلاعاتی بسیار مفید با توضیحاتی بسیار عالی که به راحتی درک موضوع سبب شده؛ سپاس فراوان.