روان شناسی رنگها یکی از جذاب ترین مفاهیم بازاریابی است.
بیشتر مکالمات امروز در مورد رنگها و جذبه آن، احساسات، شواهد داستان گونه و تبلیغاتی را در بر میگیرد که در مورد «رنگ و ذهن» ادعاهای فراوانی را مطرح میکنند. برای متعادل کردن این روند و راه حل درست عنصری جذاب از رفتار انسان، تحقیق معتبری در مورد تئوری رنگ و جذابیت های آن صورت گرفته که جزییات آن در پایین آورده شده است.
به گزارش بورسینس به نقل از پارک بازاریابی ایران، روان شناسی رنگها، تصورات درست و غلط و همچنین اهمیت رنگها جهت بازاریابی و برند سازی توسط کارشناسان تشریح شده که در پایین می توانید آن را مطالعه کنید.
عناوین مطلب:
تصورات غلط در مورد روان شناسی رنگ ها
به اعتقاد کارشناسان، اغلب نظریات روان شناسی رنگ ها در بازاریابی بدون منبع است. عواملی مانند اولویت شخصی، تجربیات، تربیت، اختلافات فرهنگی، فضا و… معمولا اثر رنگ ها را محو می کنند. بنابراین ایده هایی مثل اینکه در طیف رنگ، زرد از نظر روان شناسی شادترین رنگ محسوب می شود، اشتباه است!
اهمیت رنگ ها در برندسازی
ابتدا باید به مسئله برندسازی بپردازیم که یکی از مهم ترین مسائل، مربوط به درک رنگ ها و حوزه ای است که بسیاری از مقالات با این موضوع مشکلات شان را در آن مطرح می کنند. برای دسته بندی واکنش مصرف کننده به رنگ های مختلف تلاش های متعددی صورت پذیرفته.
به عنوان مثال:
رنگ زرد در لوگوی شرکت ها نشانه خوش بینی، وضوح و گرمی؛
رنگ نارنجی در لوگوی شرکت ها نشانه دوستی، خوشحالی و اطمینان؛
رنگ قرمز در لوگوی شرکت ها نشانه هیجان، جوانی و جسارت؛
رنگ بنفش در لوگوی شرکت ها نشانه خلاقیت، قوه تخیل و هوش؛
رنگ آبی در لوگوی شرکت ها نشانه اعتماد و قدرت؛
رنگ سبز در لوگوی شرکت ها نشانه صلح، رشد و سلامت
رنگ نقره ای در لوگوی شرکت ها نشانه تعادل، خنثی بودن و آرامش است.
البته در نظر داشته باشید که رنگ به شدت به تجربیات شخصی وابسته است تا اینکه آن را به احساسات خاص در سطح جهان معنی کنیم. باید گفت الگوهای پیام دهی گسترده تری را می توان در مفاهیم رنگی پیدا کرد. به عنوان مثال، رنگ ها نقش قابل توجهی در خرید و برند سازی دارند. محققان در تحقیقی با عنوان «اثر رنگ در بازاریابی» دریافتند که بیش از 90درصد قضاوت های شتابزده در مورد محصولات می تواند فقط به رنگ مربوط باشد (البته با توجه به ماهیت محصول).
با توجه به نقش رنگ ها در بازاریابی و برندسازی، نتایج مطالعاتی مانند «اثرات تعاملی رنگ ها» نشان می دهد ارتباط بین رنگ ها و برند ها به تناسب موجود در رنگی بستگی دارد که برای یک برند خاص مورد استفاده قرار می گیرد؛ یعنی آیا رنگ مورد استفاده با آن چیزی که برای فروش گذاشته شده، تناسب دارد یا نه؟
محققان در تحقیق دیگری به نام «قرمز مهیج و آبی با کفایت» دریافتند که قصد خرید به شدت تحت تأثیر رنگ ها است، چون رنگ ها بر چگونه دیده شدن برند اثر دارند. این یعنی رنگ ها به مصرف کننده می گویند «شخصیت» یک برند را چگونه ببینند.
تحقیقات دیگری هم نشان داده مغز ما برندهای قابل تشخیص را ترجیح می دهد که این موضوع بر اهمیت رنگ هنگام ایجاد هویت برند تأکید می کند. بنابراین بسیار مهم است که برندهای جدید هنگام طراحی رنگ لوگوی خود از تمایز آن با رقبا اطمینان حاصل کنند.
هنگام انتخاب رنگ درست، پیش بینی واکنش مشتری به تناسب رنگ با محصول، بیشتر از خود رنگ اهمیت دارد. در نتیجه، بین استفاده از رنگ و احساس مشتری از شخصیت یک برند، ارتباطی واقعی وجود دارد. هر یک از رنگ ها به طور گسترده ای با ویژگی های خاص مطابقت دارند (به عنوان مثال رنگ قهوه ای با محکم و زمخت بودن، بنفش با ظرافت و فرهیختگی و قرمز با هیجان شناخته می شود).
همه مطالعات آکادمیک در مورد رنگ ها و بازاریابی به شما می گویند خیلی مهم است که رنگ های برند شما، به جای رعایت قانون ترکیب رنگ های کلیشه ای، هویتی را که می خواهید به تصویر بکشید، تأیید کنند. این اظهار نظر رایج اشتباه را که «سبز به معنی آرامش است» در نظر بگیرید.
این مفهوم اشتباه است، چون گاهی اوقات رنگ سبز برای برندسازی سایت زیست محیطی تیمبرلند استفاده می شود و در موارد دیگری این رنگ در فضای پولی و مالی سایت Mint.com مورد استفاده قرار می گیرد و در دو حالت تأثیر بسیار مثبتی دارد. یا رنگ قهوه ای ممکن است برای فضای معرفی یک جنس محکم (مثل سایت محصولات چرمیSaddleback Leather) ) مناسب باشد؛ درحالی که در موقعیت دیگری برای ایجاد گرمی یا برانگیختن احساسات یا تحریک اشتها (مثل هر تبلیغ بازرگانی که در مورد شکلات دیده اید) هم می تواند به کار گرفته شود. در ایران هم مثال های مشابهی در این زمینه موجود است.
نتیجه: برای انتخاب رنگ برند نمی توان مجموعه قواعد ساده و مشخصی تعیین کرد، اما انتخاب رنگ به طور حتم باید مورد توجه قرار بگیرد. احساس، خلق و خو و تصویری که برند شما ایجاد می کند، نقش مهمی در برانگیختن احساسات دیگران ایفا می کند. بدانید رنگ ها فقط زمانی روی کار می آیند که بتوانند با هویت مطلوب یک برند مطابقت داشته باشند (به عبارت دیگر، استفاده از رنگ سفید برای القای علاقه شرکت اپل به طراحی ساده و تمیز). بدون در نظر داشتن چنین مفهومی، ترجیح دادن یک رنگ به رنگ دیگر معنی ندارد و نمی توان اثبات کرد که مثلا رنگ نارنجی در کل دنیا بیشتر از رنگ نقره ای خریدار دارد.
انتخاب رنگ و جنسیت
یکی از بهترین بررسی ها در مورد رابطه رنگ و جنسیت، تحقیق «تخصیص رنگ» جو هالوک است. داده های هالوک نشان دهنده اختلاف سلیقه های جنسیتی در انتخاب رنگ ها است. مهم است اشاره کنیم که محیط افراد (به خصوص ادراک فرهنگی آنها) نقش مهمی در دیکته کردن تناسب رنگی برای جنسیت ها ایفا می کند که این موضوع به نوبه خود می تواند بر انتخاب های فردی اثر بگذارد. یافته های هالوک در مورد رنگ های مورد علاقه مردان و زنان در نمودارهای زیر نشان داده شده است.
مهم ترین نکته در این تصاویر، برتری رنگ آبی در علاقه مندی ها و اختلاف در علاقه به رنگ بنفش در هر دو گروه است. زنان رنگ بنفش را در لیست رنگ های مورد علاقه خود قرار دادند، اما مردان تقریبا هیچ علاقه ای به این رنگ نداشتند. تحقیقات دیگر در مورد ادراک رنگ ها و اولویت انتخاب آنها، نشان می دهد در مورد سایه ها، ته رنگ ها و رنگ های اصلی، مردان رنگ های تند را ترجیح می دهند، درحالی که زنان بیشتر رنگ های ملایم را دوست دارند. همچنین مردان بیشتر به سایه رنگ علاقه دارند (رنگ هایی که مشکی به آنها اضافه شده)، درحالی که زنان ته رنگ ها را ترجیح می دهند (رنگ هایی که سفید به آنها اضافه شده).
بنابراین هنگام انتخاب رنگ اصلی برندتان این اطلاعات را در ذهن داشته باشید. با توجه به این تفاوت سلیقه ها، اینکه عمده خریداران شما مرد یا زن هستند، اهمیت دارد.
هماهنگی رنگی در سایتهای بازرگانی
روان شناسی رنگها «اثر انزوایی» میگوید وقتی یک قسمت متمایز از قسمتهای دیگر به نظر می رسد، بیشتر در ذهن میماند.
از نظر ترکیب رنگی، این یعنی ساختار بصری.
وب سایتهای تجاری شما باید به گونهای باشد که از رنگهای نزدیک به هم در زمینه استفاده کنید سپس برای قسمتهایی که مشتری باید اقدامی انجام دهد یا روی گزینهای خاص کلیک کند، از رنگهای متضاد و با کنتراست شدید استفاده کنید.
به عنوان مثال، یک وب سایت تجاری گزینه «همین حالا شروع کنید» را یک بار به رنگ سبز و یک بار به رنگ قرمز قرار داد. بازدیدکنندگان، ۲۱ درصد روی رنگ قرمز بیشتر از رنگ سبز کلیک کردند. این به این معنی نیست که رنگ قرمز قدرتی جادویی دارد که افراد را به انجام اقدامی تشویق میکند، بلکه بررسی دقیق این سایت نشان میدهد بیشتر رنگهای زمینه آن به رنگ سبز تمایل داشتند و رنگ قرمز (که در طیف رنگ مکمل سبز است) کنتراست بصری شدیدی را ایجاد کرده است.
روانشناسی رنگ ها در بازاریابی
یکی از پژوهشهای روانشناختی تأثیر رنگهای مختلف را بر ذهن مشتریان اثبات کرده است.
رنگ در هر جنبه از فرآیند برندسازی و تبلیغات حضور مؤثر دارد. خواه در لوگویتان باشد، یا برچسب محصول، نشان و مهر، یا تبلیغات.
رنگ یکی از مهمترین جنبههایی است که به برندتان شخصیت میبخشد و در ترفیع و حفظ جایگاه آن به شما کمک میکند بنابراین به موضوع روانشناسی رنگها در بازاریابی و برندسازی توجه ویژهای داشته باشید.
رنگ به عنوان یک پیام خاموش برای مشتری عمل میکند.
اگر کسب و کارتان دارای یک رنگ خاص باشد، مشتری آن را به عنوان نشانی از مشخصههای خاص کسب و کارتان میپندارد. اگرچه این پندار برای همه افراد یکسان نیست. هر فرد بسته به تجربههای شخصی، گذشته، نوع تربیت، جامعه، مذهب و … برداشتی متفاوت از رنگهای متفاوت دارد. با این حال، هر روز بیش از پیش دنیا به سمت جهانی شدن پیش میرود، از این رو برخی ویژگیهای فرضی و ثابتی از رنگهای خاص به وجود آمدهاند که از آنها میتوان برای ایجاد شخصیت استاندارد برای یک برند استفاده کرد.
بررسی ۹ رنگ مهم در روانشناسی رنگ ها در بازاریابی
روانشناسی رنگ قرمز
رنگ قرمز پرانرژی، تهاجمی و در عین حال پر از هیجان است، قرمز رنگ قدرتمندی است. این رنگ بیشترین طول موج را دارد و دارای ویژگی خاصی است که باعث می شود خود را نزدیک تر از آن چه واقعاً هست، به شما نشان دهد.
قرمز نشان دهنده عشق، تهاجم، قدرت، انرژی، تهییج و هیجان است. قرمز یک رنگ مادی و جسمانی است؛ تحرک و هیجانی در سراسر بدن ایجاد می کند. این رنگ وادارمان می کند بایستیم و آن را نگاه کنیم. تقریباً همه شرکت ها در هر صنفی از رنگ قرمز در فعالیت های بازاریابی شان استفاده می کنند.
قرمز نشاندهندهی:
- عشق
- تهاجم
- قدرت
- انرژی
- تهییج
- هیجان
کوکاکولا در آغاز راه باید خود را در میان رقبا برجسته تر نشان می داد، از این رو در فرآیند برندسازی خود از رنگ قرمز استفاده کرد. هر چیزی که با قرمز رنگ آمیزی شود از دیگران متمایز می شود. قرمز رنگ کاملی است که کوکاکولا در همان آغاز، آن را برای ایجاد شور و هیجان در لوگوی خود به کار برد.
روانشناسی رنگ آبی
آبی درست مثل آسمان، پهناور و گسترده است. آبی رنگ خرد و عقل است و درست برخلاف قرمز، ذهن را آرام می کند. آبی واقعاً متضاد قرمز است؛ و دارای ویژگی است که باعث می شود دورتر از فاصله واقعی اش مشاهده شود.
آبی نشاندهندهی:
- هوش
- خونسردی
- ثبات
- اعتماد
- وفاداری
- منطق
- خلوص
- گستردگی
- آرامش و سکون
- امنیت
آبی نشان دهنده هوش، خون سردی، ثبات، اعتماد، خلوص، گستردگی، آرامش و سکون است. آبی آرامش است. ذهن تان را آرام می کند. این رنگ با آگاهی و هوش در ارتباط است. آبی مثل قرمز یک رنگ همه کاره است.
ولی استفاده از آن، بیشتر در شرکت های بزرگ فناوری اطلاعات رواج دارد. فیس بوک آبی است. آی بی ام یک شرکت بزرگ آبی رنگ است. سامسونگ، اچ پی، دِل و …، هر یک در لوگوی شان به نوعی از رنگ آبی استفاده کرده اند.
روانشناسی رنگ زرد
رنگ خورشید؛ زرد یعنی شادی، زرد رنگ قدرتمندی است که القاکننده اعتماد به نفس، عزت نفس و دیگر هیجان های مثبت است.
زرد نشان دهنده شادی، دوستی، اعتماد به نفس، خوش بینی، گرما و زندگی، خلاقیت و روحیه است.
زرد طول موج بلندی دارد و پیش از هر رنگ دیگری دیده میشود. زرد همچنین رنگ خلاقیت است.
شرکتهایی که در زمینه محصولات مربوط به کودکان فعالیت میکنند بیشتر تمایل دارند از رنگ زرد استفاده کنند. لوگوی مک دونالد زرد رنگ است و نشان از شادابی و سرزندگی آن دارد. فِراری نیز روحیه رقابتیاش را با لوگوی زرد رنگ خود نشان داده است.
روانشناسی رنگ سبز
رنگ طبیعت؛ سبز نماینده تعادل است. درست مثل طبیعت، رنگ صلح و آرامش است.
سبز نشان دهنده صلح، اطمینان، عشق جهانی، انرژی، هماهنگی، تعادل، عدالت، رشد و سلامتی است. سبز همچنین یکی از رنگ هایی است که بیش از سایر رنگ ها دور و برمان می بینیم. معمولاً آن را با طبیعت مرتبط می دانیم. از این رو، از نظر ما تمام خصوصیت های طبیعت را دارا است
. لوگوی شبکه تلویزیونی انیمال پلانت که برنامه های مستند پخش می کند، سبز رنگ است. صاحبان برند تروپیکانا، برند تولیدکننده آب میوه، می خواهند به مشتریان القا کنند محصولات شان طبیعی است، از این رو لوگوی سبز رنگ برای خود انتخاب کردند. شرکت اسپاتیفای دارای انواع موسیقی از سراسر دنیا است. این شرکت با انتخاب رنگ سبز می خواهد نشان دهد همه جا هست.
روانشناسی رنگ سیاه
سیاه رنگ قدرتمندی است؛ رنگ کمال، جدیت و ژرف نگری است.
سیاه نشان دهنده کمال، جذابیت، پرهیز، جدیت، تسلط، وضوح و کارآمدی است. سیاه رنگ برازندگی و زیبایی است. در سیاهی هیچ رنگ دیگری نیست. از این رو، این قابلیت را دارد که انرژی را در خود جذب کند. سیاه نشانه وضوح است. سیاه رنگ برجسته ای نیست. رنگ رکود و پس رفت است، ولی هیچ معنی پنهان و نامفهومی ندارد. سیاه، سیاه است.
مشکی نشاندهندهی:
- پیچیدگی
- امنیت
- قدرت
- ظرافت
- ماده، جسم و جوهر
- سرکوب
- سردی
- تهدید
- سنگین بودن
- عزاداری
همین مسئله باعث می شود آدم ها به آن اعتماد کنند. معمولاً شرکت ها و اصناف خاصی رنگ سیاه را به کار می برند که می خواهند این شعار را به همگان اعلام کنند: « ما همین هستیم » . نایک، آدیداس، ویکی پدیا و غیره از جمله شرکت های بزرگی هستند که رنگ سیاه را برای لوگوی خود برگزیدند.
روانشناسی رنگ سفید
سفید خالص است. سفید از همه رنگ ها تشکیل شده است، از این رو معانی فراوانی دارد.
سفید نشان دهنده برابری، خلوص، سادگی، پاکیزگی و وضوح است. سفید درست مخالف سیاه است. این رنگ بازتاب همه چیز است. سفید نشان دهنده وضوح و تکامل است. غالبا در طراحی لوگوها، سفید را در کنار سیاه یا رنگ های دیگر استفاده می کنند.
روانشناسی رنگ بنفش
بنفش هم زمان قدرت قرمز و هوش و ثبات آبی را دارد. بنفش یک رنگ روحانی است. بنفش آرامش بخش است.
بنفش نشاندهندهی
- حکمت
- لوکس
- ثروت
- معنویت
- تخیلی
- پیچیدگی
- درونگرایی
- سرکوب
- پایین بودن
- فراموشی
- روحیه
رنگ بنفش نشان دهنده معنویت، تجمل، افسون، بصیرت، آرامش، حقیقت و اصالت است. بسیاری از شرکت هایی که خود را اصیل و متفاوت نشان داده اند از رنگ بنفش در لوگوهای شان استفاده کرده اند. برای نمونه می توان به کدبری، یاهو و تاکوبل اشاره کرد و تأثیر روانشناسی رنگ ها در بازاریابی و برندسازی را مشاهده کرد.
روانشناسی رنگ نارنجی
نارنجی ترکیبی از قدرت قرمز و اعتماد به نفس زرد است؛ و ترکیب این دو به آدم انگیزه می دهد.
رنگ نارنجی نشان دهنده گرما، انگیزه، خوشی، قوت، راحتی و آزادی است. نارنجی رنگ مثبت گرایی است. انگیزه را بالا می برد، به فضاهای مرده و خسته کننده شادی و خوشی می بخشد، و دیدنش چشم نواز است. شرکت های مختلفی که از رنگ نارنجی در لوگوی شان استفاده کرده اند، میخواهند پیام یکسانی را به مشتریان ارسال کنند.
نیکلودین و فانتا دو شرکتی هستند که با انتخاب رنگ نارنجی برای لوگویشان میخواهند پیام شادی و خوشی را به مشتریان ارسال کنند. وب گاه بلاگر نیز میخواهد کاربرانش از ارسال مطالبشان در این وب گاه احساس راحتی کنند.
روانشناسی رنگ قهوه ای
قهوهای حامی و پشتیبان است؛ این رنگ نماینده زمین است.
رنگ قهوه ای تقریباً در همهجا دیده میشود؛ به ویژه در جاهای سفت و محکم. از این رو، معمولاً آن را با قدرت و پشتیبانی در ارتباط میدانیم.
رنگ قهوهای نشان دهنده پشتیبانی، جدیت، قابلیت، اطمینان، قدرت و طبیعت است. قهوه ای ترکیبی از قرمز، زرد و سیاه است. قهوه ای قدرت قرمز، گرمای زرد، و جدیت سیاه را با هم ترکیب کرده است. بیشتر وقتها از این رنگ برای محصولات طبیعی استفاده می شود.
امیدواریم راهنمایی های ما به شما در زمینه روانشناسی رنگ ها در بازاریابی و برندسازی کمک زیادی کرده باشد و توجهتان به اهمیت هر رنگ جلب شده باشد.
معرفی کتاب: روان شناسی رنگها در بازاریابی و فروش
از جمله مسائل تاثیرگذار و تعیینکننده در بازاریابی موضوع رنگ است که کاویدن آن ملاحظاتی را در زمینههای فیزیک، فیزیولوژی و هنر و روانشناسی پیش میآورد. رنگ نخستین نمادی است که موجب جلب توجه، جذب یا دفع مشتری میشود.
بعد از رنگ، شکل و پس از آن نیز مارک و لوگو تاثیرگذارند. رنگ را فروشنده خاموش مینامند که باید بهگونهای به کار گرفته شود که در نگاه اول، مشتری را به خود جذب کند و در راستای فرایند خرید به خدمت درآید. اما در حال حاضر توجه به رنگها محدود به موضوعات زیباییشناسی، مسائل فنی و هارمونی است و درباره تاثیرهای روانی و بازاریابی آن دقت اندکی صورت میپذیرد.
کتاب روانشناسی رنگها در بازاریابی و فروش نوشته یوسف محمدیفر از نخستین آثاری است که در حوزه بازاریابی و رنگ منتشر میشود و کوششی آغازین برای بررسی جایگاه رنگ و تاثیر آن در بازاریابی و فروش است.
مفاهیم مطرح شده در این مجموعه براساس پژوهشهای علمی تدوین شده و در خصوص چگونگی بهرهگیری از رنگها بهعنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف بازاریابی است.
در قسمتی از این کتاب میخوانیم: از تصمیمات مهمی که در بازاریابی اتخاذ میشود، استفاده درست از رنگ است.
برای این مهم باید به مسائل مختلفی توجه داشت و با در نظر داشتن آنها تصمیم مناسبی را اتخاذ کرد. مهمترین این متغیرها عبارتند از شناخت کارکردهای فیزیولوژیک رنگ، شناخت کارکردهای ادراکی رنگ، رعایت اصول زیباییشناسی رنگ، شناسایی مفاهیم بازاریابی تاثیرگذار بر انتخاب رنگ، بررسی محدودیتهای رنگ و پیشبینی تغییرات.
این کتاب در 146 صفحه به قیمت 3500 تومان توسط انتشارات موسسه خدمات فرهنگی رسا به چاپ رسیده است.
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
|
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: