کاربرد تحلیل تکنیکال در بورس تهران (مصاحبه با فرید هلالات)

تحلیل تکنیکال در ایران

زیر و بم «تحلیل تکنیکال» در بورس تهران در گفتگو با فرید هلالات

«نسبت‌های فیبوناچی، اسیلاتورها، واگرایی، RSA ، پول بک و سرشانه کف» واژه‌هایی است که سرمایه‌گذاران بازار، بارها از زبان تکنیکالیست‌ها در مورد سهام مختلف شنیده‌اند.

واژه‌هایی که در صفحه مانیتورها در غالب نمودار به وضوح قابل مشاهده هستند و به سرمایه‌گذاران بازار سهام سیگنال‌هایی همچون رشد قیمت سهم، افت قیمت و حتی خروج و ورود را نشان می‌دهند.

عناوین مطلب:

علم تکنیکال تا جایی پیش رفته که هم‌اکنون نه ‌تنها در بازارهای مالی توسعه‌یافته دنیا به عنوان مبنایی برای تصمیم‌گیری به شمار می‌رود که در کشور ما نیز به یکی از ابزارهای مهم راهنما در خرید و فروش سهام تبدیل شده است.

در این گفت‌وگو فرید هلالات تحلیل‌گر تکنیکال، به سرمایه‌گذاران توصیه می‌کند که فقط براساس تحلیل تکنیکال اقدام به خرید و فروش سهام در بورس نکنند و همواره تحلیل تکنوفاندامنتال را که تلفیقی از تحلیل بنیادی و تکنیکی است، به عنوان مبنای تصمیم‌گیری خود در بازار سهام مدنظر قرار دهند.

تحلیل تکنیکال در بازار سهام

تحلیل تکنیکال در بازار سرمایه چه کاربردی دارد؟

علم تکنیکال در بازار سرمایه این قدرت را به سرمایه‌گذاران می‌دهد که هدف قیمتی از یک واحد مورد معامله در بازار مالی را پیش‌بینی کنند.

تحلیل بنیادی چطور؟

تحلیل بنیادی ارزش یک دارایی در بازار مالی را نشان می‌دهد. در شرایطی که در علم تکنیکال با توجه به رفتار گذشته به این نتیجه می‌رسیم که هدف قیمتی چیست و سهام در این قیمت خریدنی است یا فروختنی.

در علم تحلیل تکنیکال آیا ارزش شرکت‌ها مهم نیست؟

در تکنیکال ارزش لزوما آن نیست که در صورت‌های مالی شرکت‌ها منعکس می‌شود، بلکه در این علم، اطلاعات تاریخی قیمتها مهم ارزیابی می‌شود.

در واقع با تحلیل تکنیکال ما می‌توانیم رفتار جبهه خرید یا جبهه فروش را موشکافی کنیم.

به عنوان مثال، در مواقعی شاهد آن هستیم که برای یک سهم فروشنده زیادی وجود دارد، ولی جبهه خرید آنقدر قدرتمند است که هرچه سهام عرضه می‌شود، خریداری می‌کند و این رخداد بیانگر وجود اطلاعات دیگری است که می‌تواند هدف قیمتی یک سهم را برای ما بازگو کند. قیمتی که نقطه توافق خریدار و فروشنده سهم است.

با توجه به اینکه در بورس‌ تهران محدودیت‌هایی همچون دامنه نوسان و حجم مبنا وجود دارد و قیمت سهم منعکس‌کننده تمایلات واقعی معامله‌گران نیست، آیا به دست آوردن هدف قیمتی براساس تحلیل تکنیکال می‌تواند، قابل اتکا و درست باشد؟

در بورس ایران قیمت سهم تابعی از ارزش‌های بنیادی آن سهم است و محدودیت‌های حجم مبنا،‌ دامنه نوسان و… فقط از رشد یا افت غیرطبیعی قیمت سهم جلوگیری می‌کند، ولی اینکه ما تصور کنیم که قیمت سهام در بورس ایران با وجود محدودیت‌های فعلی واقعی نیست، تصور درستی نیست، چراکه قیمت سهام تابعی از ارزش آن سهم است.

آیا شما شرکتی را می‌شناسید که ارزش آن هزار تومان باشد و به دلیل محدودیت‌های معاملاتی موجود در بلندمدت 200 تومان معامله شود؟

البته شاید قیمت پایانی سهم براساس عرضه و تقاضای واقعی تعیین نشود که بنابر قواعد عرفی بازار سرمایه ایران طبیعی است، ولی قیمت مزبور فاصله چندانی با واقعیت ندارد. براین اساس، تحلیل تکنیکال برای ارزیابی اهداف قیمتی سهام یک شرکت با وجود محدودیت‌های کنونی در بورس قابل اتکا است.

به نظر شما تحلیل تکنیکال چه کاربردهای مهمی دارد؟

همان طور که اشاره کردم، تکنیکال علمی است که در آن قیمت یک واحد قابل معامله در بازار مالی به دست می‌آید و از سویی دیگر رفتار جبهه خرید و فروش به عنوان دو عامل تاثیرگذار در آن رصد و شناسایی می‌شود.

در نهایت هم اگر اطلاعات نهانی وجود داشته باشد که ما از آن‌ها بی‌خبریم با استفاده از علم تکنیکال می‌توانیم تاثیر آن را در عرضه و تقاضای سهام رصد کنیم و دید خوبی نسبت به شرایط حاکم بر نمادهای بورسی به دست آوریم.

به این ترتیب تحلیل تکنیکال حتی تاثیر اخبار نهانی در هدف قیمتی سهام را لحاظ می‌کند. این در حالی است که در علم فاندامنتال احتمال تاثیر اطلاعات نهانی بر روند قیمت سهم به طوری کلی نادیده گرفته می‌شود.

علم تکنیکال از کجا متولد شد؟

در آمریکا شخصی به نام داو جونز علم تکنیکال را کلید زد و بعدها افرادی همچون جان مورفی قواعد جدیدی را در علم تکنیکال معرفی کردند.

بیشتر بخوانید:2 نگرش اشتباه در مورد تحلیل تکنیکال

چه ابزارهایی در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

ابزارهای پیش‌بینی یکی از متداول‌ترین ابزارهای مورد استفاده در تکنیکال است، ابزارهایی که با کمک آن می‌توان به سقف و کف قیمتی رسید و یا به این نتیجه رسید که قیمت سهم در میانه رشد یا میانه افت قرار دارد.

از سویی دیگر، ابزارهای Follow نیز از جمله ابزارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال است که حمایت‌ها و مقاومت‌ها را به کمک این ابزار می‌توان شناسایی کرد، در شرایطی که اندیکاتورها نیز به عنوان متداول‌ترین ابزارها در علم تکنیکال مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اندیکاتورها به دو دسته اسیلاتورها و دنبال کننده روند تقسیم می‌شوند. در اسیلاتورهایی نظیر RSA ، هیجان خرید و فروش نشان داده می‌شود که می‌تواند معیاری از هیجان معامله‌گران در دادوستدها باشد.

درباره اندیکاتورها بیشتر توضیح می‌دهید؟

اندیکاتورها شاخص‌هایی هستند که به تحلیل قیمت کمک می‌کنند و مثل دماسنج عددهای مخصوص دارند.

به عنوان مثال، هنگامی که در اتوبان با سرعت بالا در حال حرکت هستیم چراغ بنزین روشن می‌شود، به آن معنی که سرعت بالا با هشدار تخلیه بنزین در تضاد است و در بازار هم هیجان و قیمت اگر دچار تضاد شود، به اصطلاح تکنیکالیست‌ها «واگرایی» ایجاد می‌شود که یکی از اندیکاتورها است.

در تکنیکال از چه نمودارهایی استفاده می‌شود؟

نمودارهای شمعی (ژاپنی)، میله‌ای و خطی ساده، متداول‌ترین نمودارهای قابل استفاده در تکنیکال هستند که استفاده از نمودارهای خطی ساده و شمعی ژاپنی متداول‌تر است.

برای یادگیری تحلیل تکنیکال چه روشی پیشنهاد می‌کنید؟

برای یاد گرفتن تحلیل تکنیکال بهتر است در دوره‌های آموزشی موجود شرکت کرد و البته کار کردن و تسلط بر نرم‌افزارهای موجود تکنیکال هم در آموختن این دانش موثر است.

با این حال، کتاب تکنیکال جان مورفی، تحلیل موج‌های الیوت در بازار سرمایه، الگوهای شمعی و… هم از جمله منابع آموزشی مناسب برای فراگیری علم تکنیکال است.

در صورتی که تمایل دارید مفاهیم اولیه و کاربردی تحلیل تکنیکال را با هزینه کم بیاموزید اینجا کلیک کنید

آیا شما به عنوان یک تکنیکالیست براساس تحلیل خودتان نسبت به خرید و فروش سهام اقدام کنید؟

من بیش از هر چیز به تحلیل تکنوفاندامنتال معتقدم.

یعنی تلفیقی از ارزش‌های بنیادی سهم و شناسایی اهداف قیمتی آن.

با استفاده از تکنیکال البته یکی از موارد مهمی که در تحلیل سهام باید به آن توجه کرد نقدشوندگی است.

در این جا هم به سرمایه‌گذاران بازار سهام توصیه می‌کنم که براساس تحلیل تکنوفاندامنتال به خرید و فروش سهم در بورس بپردازند و تنها به یکی از این دو روش تحلیلی اکتفا نکنند؛ چرا که تلفیق تحلیل فاندامنتال و تکنیکال شمای کلی از سهم را به شما نشان می‌دهد و با لحاظ کردن ارزش‌های بنیادی سهم، اهداف قیمتی آن را به شما نشان می‌دهد.

به ویژه آن که در بازاری فعالیت می‌کنیم که پر شایعه است و گاه یک شایعه می‌تواند به سود یا ضرر سرمایه‌گذاران تمام شود؛ در حالی که با تحلیل تکنوفاندامنتال می‌توانید نقشه راه فعالیت در بورس را فارغ از شایعات، راحت‌تر به دست آورید.

آیا این مطلب مفید بود؟
‌بله‌‌خیر‌

شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:

  • می‌توانید در دارایی‌هایی مانند طلا و مسکن سرمایه‌گذاری کنید
  • در صندوق‌های سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید

برای شروع سرمایه‌گذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
blankثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره
blank

0 0 رای
به مطلب امتیاز دهید:
اشتراک
اطلاع از
guest

1 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه‌ها
2497

ممنون

blank
1
0
از دیدگاه‌ شما استقبال می‌کنیمx