در واقع اگر بخواهیم بازار را بر اساس نوسانات دستهبندی کنیم، میتوان اکثر بازارهای موجود در سراسر دنیا را به 3 دسته تقسیم کرد: بازار عصبی، بازار غیرفعال و بازار فعال.
در این نوشته از بورسینس میخواهیم بازارها را بر اساس نوسان موجود در آنها دستهبندی کنیم.
نکات کلیدی
- بازار فعال، بازاری است که در آن حجم زیادی از سهام، اوراق قرضه یا کالایی خاص دادوستد میشود. در این حالت، تفاوت بین قیمت پیشنهادی خرید و قیمت پیشنهادی فروش ناچیز است.
- بازار غیرفعال شامل تمامی بازارهایی می شود که دارای فعالیت کم و تحرکات قیمتی ناچیز اند؛ در واقع خصوصیت اصلی بازار غیرفعال حجم معاملاتی بسیار کم و حرکات رنج طولانیمدت است.
- بازار عصبی یا پرتنش به بازاری مثل بازار اوراق قرضه میگویند که به رویدادهای اقتصادی مانند بودجهبندی سالانه، کاهش و افزایش ترازنامه بانک مرکزی و رشد ناخالص داخلی حساس است و واکنش بسیاری نشان میدهد.
دستهبندی بازارها بر اساس میزان نوسانات
همانطور که میدانید، یکی از فاکتورهایی که میتوان بازارها را بر اساس آن دستهبندی کرد، میزان نوسان موجود در آن است که در ادامه بررسی خواهیم کرد:
عناوین مطلب:
بازار فعال
بر اساس استانداردهای حسابداری، بازار فعال بازاری است که در آن معاملات دارایی یا بدهی به کرات انجام شود و برای ارائه مستمر اطلاعات قیمتگذاری کافی باشد.
یک بازار فعال باید تمامی شرایط زیر را داشته باشد:
- اقلام مبادله شده در بازار متجانس باشند.
- خریداران و فروشندگان مایل به معامله در هر زمانی وجود داشته باشند.
- قیمتها برای عموم قابل دسترس باشد.
به صورت کلی بازار فعال، بازاری است که در آن حجم زیادی از سهام، اوراق قرضه و یا کالا دادوستد میشود؛ در این بازارها تفاوت قیمت پیشنهادی خریدار و فروشنده بسیار کم و ناچیز است.
بازار غیرفعال
بازار غیرفعال شامل تمامی بازارهایی میشود که دارای فعالیت کم و تحرکات قیمتی ناچیزند؛ در واقع خصوصیت اصلی بازار غیرفعال حجم معاملاتی بسیار کم و حرکات رنج طولانیمدت است.
مزایا و معایب بازار غیرفعال
اصلیترین عیب بازار غیرفعال را بدون شک میتوان عدم پتانسیل کسب سود برای معاملهگران فعالی همچون معاملهگران روزانه و سویینگ دانست.
البته بعضی از این معاملهگران با تکرار معاملات خود در نواحی رنج و خنثی میتوانند همچنان برای خود کسب سود کنند که این دسته از معاملهگران بسیار کم و انگشتشمارند.
از طرف دیگر، بازار فعال موقعیت خوبی به معاملهگران در جهت سبک کردن حجم معاملاتی خود میدهد.
در این بازارها میتوان به راحتی حجم معاملات خود را کم و زیاد کنید و مطمئن باشید که تفاوت خاصی در قیمت ایجاد نمیشود؛ البته این امر مستلزم دقت بسیار است.
باید توجه داشت که بازار غیرفعال به صورت ذاتی خوب یا بد نیست بلکه الگویی است که در بعضی اوقات داخل تمامی بازارها دیده میشود و اجتنابناپذیر است.
بازار عصبی یا پرتنش
شاخصه اصلی بازار عصبی واکنشپذیر بودن زیاد به انواع اخبار است.
برای مثال بازار اوراق بهاداری که نسبت به رویدادهای اقتصادی مانند بودجه سالانه، رشد صنعتی نامطلوب، موضوع کنترل قیمتها، تغییر دولت و مانند آن بسیار حساس است و واکنش نشان میدهد، یک بازار عصبی یا پرتنش است.
سوالات متداول
بازار فعال چیست؟
بازار فعال، بازاری است که در آن حجم زیادی از سهام، اوراق قرضه و یا کالا دادوستد میشود؛ در این بازارها تفاوت قیمت پیشنهادی خریدار و فروشنده بسیار کم و ناچیز است.
بازار غیرفعال چیست؟
بازار غیرفعال شامل تمامی بازارهایی می شود که دارای فعالیت کم و تحرکات قیمتی ناچیز اند؛ در واقع خصوصیت اصلی بازار غیرفعال حجم معاملاتی بسیار کم و حرکات رنج طولانیمدت است.
بازار عصبی یا پرتنش چیست؟
شاخصه اصلی بازار عصبی واکنشپذیر بودن زیاد به انواع اخبار است. برای مثال بازار اوراق بهاداری که نسبت به رویدادهای اقتصادی مانند بودجه سالانه، رشد صنعتی نامطلوب، موضوع کنترل قیمتها، تغییر دولت و مانند آن بسیار حساس است و واکنش نشان میدهد، یک بازار عصبی یا پرتنش است.
کلام آخر
باید توجه داشت که بسیاری از معاملهگران حرفهای، بازار مناسب خود را بر اساس نوسانات موجود در آن انتخاب میکنند.
برای مثال بسیاری از معاملهگران سراسر دنیا همیشه نگاهی به شاخص VIX (شاخصی که میزان نوسانات را میسنجد) دارند. در آخر امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
|
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: