کمیسیون بورس و اوراق بهادار (Securities & Exchange Commission)

کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (به انگلیسی Securities & Exchange Commission یا به اختصار SEC)، یک آژانس نظارتی کاملا مستقل است که در سال 1934 میلادی، به عنوان اولین ناظر بر بازار بورس اوراق بهادار و با هدف وضع قوانین مربوط به بازار بورس، نظم بخشیدن به بازار بورس اوراق بهادار و حفاظت از دارایی سرمایه‌گذاران، تاسیس شد.

در این مقاله سعی داریم تا شما را با نحوه عملکرد و اهداف کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، بیشتر آشنا کنیم.

تاریخچه‌ای از کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا

در اکتبر سال 1929، بازار سهام آمریکا سقوط کرد و اوراق بهادار شرکت‌های مختلف عملا دیگر ارزشی در بازار بورس آمریکا نداشتند. از طرفی؛ تعداد زیادی از این شرکت‌ها، اطلاعات نادرست و گمراه‌کننده‌ای در اختیار مشتریان قرار داده و مردم هم اعتماد خود را نسبت به بازار بورس و اوراق بهادار از دست دادند.

عناوین مطلب:

در آن زمان؛ کنگره آمریکا به منظور جلب اعتماد مردم، قانون اوراق بهادار و قانون بورس اوراق بهادار را در سال‌های 1933 و 1934 تصویب کرد که بعد از آن کمیسیون بورس اوراق بهادار (SEC) تاسیس شد. همانطور که اشاره کردیم؛ کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، یک سازمان دولتی مستقل در آمریکا است که بر صنعت بورس و اوراق بهادار آمریکا نظارت دارد.

در اوایل کار، وظایف اصلی SEC ارزیابی و اعتبارسنجی شرکت‌ها و ثبت شرکت در بازار بورس اوراق بهادار آمریکا بود. بعد از تاسیس SEC، هر چند وقت یکبار قوانینی در راستای کمک به انجام تعهدات در این کمیسیون وضع می‌شود که برخی از قوانینی که در سال‌های گذشته وضع شده عبارتند از:

  • قانون قرارداد اعتماد در سال 1939
  • قانون مشاوران سرمایه‌گذاری در سال 1940
  • قانون شرکت سرمایه‌گذاری در سال 1940
  • قانون ساربنز- آکسلی (Sarbanes–Oxley) در سال 2002
  • قانون اصلاحات داد – فرانک (Dodd–Frank) و قانون حمایت از حقوق مصرف‌کننده در سال 2010
  • قانون راه‌اندازی کسب‌وکار (JOBS) در سال 2012

علاوه بر این موارد؛ SEC اقدامات اجرایی و حقوقی زیادی را علیه شرکت‌ها و افرادی که قوانین اوراق بهادار را نقض می‌کنند، انجام خواهد داد.

لازم به ذکر است که کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، نسبت به جرایمی مانند تقلب در حسابداری، سوءاستفاده مالی، معاملات نهان، انتشار اطلاعات گمراه‌کننده یا نادرست بسیار حساس است و علیه این گونه جرایم اقدامات سختگیرانه‌ای را در نظر دارد.

بعد از رکود اقتصادی در سال 2008، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا با موسسات مالی که باعث ایجاد این بحران شدند، برخورد جدی کرده و توانست میلیاردها دلار از سرمایه ازدست‌رفته سرمایه‌گذاران را به آن‌ها بازگرداند.

در مجموع این کمیسیون، 204 نهاد یا شخص را متهم کرد و نزدیک به 4 میلیارد دلار جریمه برای آن‌ها تعیین نمود. به ‌عنوان ‌مثال؛ در آن زمان شرکت‌های WorldCom و گلدمن ساکس به ترتیب 750 و 550 میلیون دلار جریمه پرداخت کردند که این میزان، از جمله جریمه‌های سنگین برای یک شرکت به حساب می‌آید.

از وظایف اصلی کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا می‌توان به تسهیل در امر سرمایه‌گذاری، حفظ عدالت در معاملات، برقراری امنیت در بازارهای مالی و حمایت از سرمایه‌گذاران اشاره کرد.

در واقع این کمیسیون با هدف اطمینان از اینکه موسسات اوراق بهادار ایمنی لازم برای فعالیت در بازار را دارند و درباره محصولات و خدمات خود به مشتریان حقیقت را می‌گویند، راه‌اندازی شد.

بیشتر بخوانید: روش سرمایه گذاری در بورس آمریکا و بورس کشورهای خارجی

بخش‌های تشکیل دهنده کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا به شرح زیر است:

  1. تجارت و بازار
  2. امور مالی شرکت
  3. تحلیل اقتصادی و ریسک
  4. مدیریت سرمایه‌گذاری
  5. اجرا

هدف از تاسیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار چیست؟

تمام بخش‌هایی که در قسمت قبل ذکر کردیم، اهداف و وظایفی را بر عهده دارند که در مجموع هدف کلی این کمیسیون را شکل می‌دهند. در ادامه، وظایف هر قسمت را شرح می‌دهیم:

  • تجارت و بازار: در این بخش، استانداردهایی به منظور ایجاد بازارهای منصفانه، منظم و کارآمد وضع می‌شود.
  • امور مالی شرکت: این بخش از SEC، اطمینان حاصل می‌کند که اطلاعات بااهمیت به سرمایه‌گذاران ارائه شود تا آن‌ها بتوانند آگاهانه در مورد سهام یک شرکت تصمیم بگیرند.
  • تحلیل اقتصادی و ریسک: این قسمت از SEC وظیفه دارد که تمام جزئیات مربوط به نوسانات بازار، سود و زیان را تجزیه ‌و تحلیل و مدیریت نماید.
  • مدیریت سرمایه‌گذاری: این بخش موظف است که بر روی شرکت‌های سرمایه‌گذاری، محصولات و خدمات آن‌ها و مشاوران سرمایه‌گذاری ثبت ‌شده در دولت آمریکا، نظارت کامل داشته باشد.
  • اجرا: بخش اجرایی SEC، از طریق رسیدگی به پرونده‌ها و دارایی‌های شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران، وظیفه اجرای مقررات کمیسیون بورس و اوراق بهادار را بر عهده دارد. به عنوان مثال؛ در چند سال اخیر سازمان SEC، با توجه به افزایش سرمایه‌گذاران حوزه ارز دیجیتال، به پرونده‌های مرتبط با ارزهای دیجیتال توجه ویژه‌ای نشان داده و همواره در صدد است تا قوانین مربوط به کریپتو را بر روی این پرونده‌ها اجرا نماید.

موضع کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا درباره بازار کریپتو

همانطور که می‌دانید؛ بازار ارزهای دیجیتال زمینه‌ای رو به رشد برای سرمایه‌گذاران است که نگرانی‌های زیادی را برای قانون‌گذاران به وجود آورده است. اگر نظارتی بر این بازار نباشد، نه ‌تنها سرمایه‌گذاران خطرات سرمایه‌گذاری خود را درک نمی‌کنند و ضررهای جبران ناپذیری را متحمل می‌شوند؛ بلکه شرکت یا افرادی که پشت دارایی‌های دیجیتال هستند هم نمی‌توانند ادعاهای خود را محقق سازند.

همانند سرمایه‌گذاری سنتی، دارایی‌های دیجیتال نیز تحت نظر کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا هستند. ارزهای دیجیتالی مانند USD، تحت نظارت این کمیسیون قرار دارد؛ اما از نظر SEC، بیت‌کوین یک دارایی غیر ایمن است و تحت صلاحیت این کمیسیون قرار ندارد. در واقع؛ این نهاد تنها دارایی‌هایی را که برای مشتریان شفاف‌سازی کامل انجام می‌دهند را تایید می‌کند.

با این حال؛ شرکت‌های بزرگی مانند مایکرواستراتژی (MicroStrategy)، که یک شرکت آمریکایی معروف است، و معامله‌گران و سرمایه‌گذاران خرد و کلان بسیاری در حوزه کریپتو هستند که بر روی بیت‌کوین و سایر ارزهای دیجیتال سرمایه‌گذاری کرده و سرمایه‌های خود را به منظور کسب سود بیشتر، وارد بازار ارزهای دیجیتال کرده‌اند.

سخن پایانی

در سال 1929، بازار سهام آمریکا سقوط شدیدی را تجربه کرد که بعد از آن، کنگره آمریکا به منظور جلب اعتماد مردم و تصویب قوانین شفاف و مشخص درباره بازار سهام، کمیسیون بورس اوراق بهادار (SEC) را تاسیس نمود.

این کمیسیون یک سازمان دولتی مستقل در آمریکا است که بر صنعت بورس و اوراق بهادار آمریکا نظارت می‌کند. از وظایف اصلی SEC می‌توان به ارزیابی و اعتبارسنجی شرکت‌ها و ثبت شرکت‌های معتبر در بازار بورس اوراق بهادار آمریکا اشاره کرد.

البته علاوه بر این موارد؛ کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا وظایف و اهداف مهم دیگری نیز دارد که در این مقاله به طور مفصل به شرح آن‌ها پرداختیم.

آیا این مطلب مفید بود؟
‌بله‌‌خیر‌
این اصطلاح در واژه‌نامه جامع بورسینس منتشر شده است.سایر اصطلاحات و واژه‌های اقتصادی و مالی را ببینید ...

شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:

  • می‌توانید در دارایی‌هایی مانند طلا و مسکن سرمایه‌گذاری کنید
  • در صندوق‌های سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید

برای شروع سرمایه‌گذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
ثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره
blank

جدیدترین واژه‌ها و اصطلاحات

هج فاند
هج فاند (Hedge Fund) یا صندوق پوشش ریسک نوعی مشارکت محدود بین سرمایه‌گذاران خصوصی است. سرمایه‌ی هج فاندها...
سهام خزانه
سهام عادی یا ممتاز یک شرکت سهامی که توسط همان شرکت مجددا خریداری شده است را به‌عنوان سهام خزانه  (به...
خزانه
خزانه امروز محل تمرکز نقدینه دولت، دریافت‌ها و پرداخت‌های آنها است. یکی از مهم‌ترین وظایف خزانه، جمع...
نسبت قیمت به درآمد
نسبت میان قیمت و درآمد هر سهم شرکت را نسبت قیمت به درآمد (یا نسبت P/E) می‌نامند. اگر نسبت P/E یک شرکت...
سوگیری
بایاس (Bias) یا سوگیری به هر نوع خطای سیستماتیک در طرح (Design)، انجام (Counduct) و آنالیز مطالعه می‌گویند...
بودجه بندی سرمایه‌ای
بودجه‌بندی را فرایند تخصیص منابع محدود به نیازهای نامحدود می‌دانند. مجموع کوشش‌هایی که صرف تدوین و تخصیص...
شاخص NFP
شاخص NFP یکی از عوامل اصلی ایجاد نوسان در بازارهای مالی است و روند حرکت قیمت را در هر ماه مشخص می‌کند....
کالای عمومی
در علم اقتصاد کالاها بر اساس 2 ویژگی رقابت پذیری و تخصیص پذیری به چهار دسته تقسیم می‌شوند. کالایی که...
blank